Napközben: Elektromos busz – önvezető kamion

A július 20-i adás tartalmából
 

Diákfoglalkoztatás

Hallgassa meg!

A kormány önálló pénzügyi keretet biztosít az önkormányzatok számára szünidős diákok foglalkoztatására, az értelmetlen „csellengés” visszaszorítása érdekében. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszón mintegy 40 fiatalt sikerült így alkalmazni helyhatósági feladatokra, akik fejenként és havonta negyvenezer forintot visznek haza. Ez az összeg sokaknak jól jöhet a szeptemberi iskolakezdéskor felmerülő kiadások fedezésére. A rendelkezésre álló összegekre az önkormányzatok a megyei kormányhivatalokon keresztül pályázhatnak.

Érdekvédelem

Hallgassa meg!

Egy magyar találmány, az ún. „Gloveye készülék” segítségével, egy speciális kesztyűn keresztül, Braille írássá alakítható a nyomtatott szöveg. Mennyire használható mindez a vakok és gyengén látók számára, hol és hogyan tanulható meg a pontírás, okoz-e nehézséget az elsajátítása?

Elektromos busz – önvezető kamion

Hallgassa meg!

Projektzáróját tartja szerdán a MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézete a az elektromos meghajtású autóbuszokat és vezető nélküli kamionokat érintő fejlesztései egyik állomásaként. A nem túl távoli jövő tömegközlekedése és áruszállítása bizonyosan a maitól egészen eltérő keretek között zajlik majd, kérdés, hogy milyen útvonalakon, milyen közreműködőkkel és mit vesz ebből észre a közvéleményt képviselő utas, vagy megrendelő.

Erdélyi turizmus

Hallgassa meg!

A héten megkezdődött tusnádfürdői rendezvénysorozat kapcsán Erdélyben barangolunk, hogy felkutassuk a kedvelt és ismert célpontok mellett milyen rejtett természeti és kulturális értékek fedezhetők fel, vannak-e extrém túra lehetőségek és kihasználják-e ezeket, kik és milyen gyakorisággal keresik fel ezt a vidéket, merre mutatnak a fejlesztési lehetőségek?

Napközben – Kossuth – július 20., csütörtök, 9.00

Szerkesztő: Kuti-Hajdufy Eszter
Tovább műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább