Hajnal-táj: Ismerjék meg közelebbről az egerészölyvet

A július 19-i adás tartalmából
 

Helyszín: Vajdaság
Riportalany: Németh Alfréd, agrármérnök  Kucsera Imre, termelés-szervező, Óbecse  Srdjan Bolesnikov,  Újvidék
Egy haszonnövényből sem lehet rekordtermésre számítani a Vajdaságban. Legjobb esetben is átlagos hozamot fognak betakarítani a gazdák, ugyanis a szélsőséges nyári időjárás lefölözi a hasznot. Az aszályt és a forróságot nehezen viselik a szántóföldi növények. Határkép

Mátray árpád állatorvos hallgatói kérdésre válaszol – Lehet-e csak árpával etetni a tyúkokat?

Hallgassa meg!

A riport Apaj-pusza környékén készült. A Kiskuksági Nemzeti Park északi részén kihelyezett odúkban lapuló kismadarakat mind meggyűrűzték. A szalakóta-védelmi program egy uniós támogatású un.Life program.

Hallgassa meg!

Az első lépés a határozókönyv a madarak képeivel. De hogy a természetben is felismerjük őket, ahhoz meg kell figyelni a viselkedésüket, röptük ívét és még sok mindent. Madarászunk nagyot váltott. A Kiskunságról költözött a Börzsöny lábához Ipolydamásdra. Természetesen itt is vette a hangtükrét és magnóját és madárhangok után jár. Az egerészölyvet mutatja be Zsoldos Árpád P. Kiss Zsuzsának.

Hallgassa meg!

Helyszín: Parád
Riportalany: Szuár Dániel, erdészgyakornok, Jung László, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója, Polónyi György, a Heves Megyei Vadászkamara elnöke
Növelni kell az apróvadállományt, de a mennyiség helyett a minőségre kell törekedni; hangzott el az idei Heves Megyei Vadásznapon, Parádon. A vadételek főzőversenye mellett vadászkutya bemutatót tartottak és megvitatták a 2020-ig tervezett feladatokat is.

Hallgassa meg!

A fekete ribiszke és a josta jótékony hatásáról beszélünk.

Hallgassa meg!

Mutassa meg konyhakertjét , gyümölcsösét! Ebben az évben is több száz település, szervezet vállalta fel „A legszebb konyhakertek” helyi verseny lebonyolítását. Több mint 1000 zsűritag látogatta meg a kertművelőket, az ország minden szegletében és a határon túl is. Azokat a kerteket sem zárták ki, ahol nem volt helyi zsűri. Szokták kérdezni: Ki és Miért nyer? Helmli Mária kertjében járt P. Kiss Zsuzsa

Hallgassa meg!

Az elmúlt hónapokban fokozott ellenőrzésekre számíthattak az őstermelők. A Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal tapasztalatai szerint az őstermelők egy része nem ismeri a rájuk vonatkozó szabályokat, különösen az egy-két éve bevezetett új előírásokat. Gyakori szabályszegés az őstermelői igazolványon nem szereplő termékek értékesítése, illetve más termelő, kereskedő árucikkének forgalmazása. Illetve az őstermelői igazolvány feltüntetése még mindig sok helyen elmarad. S hogy mindebből mit érzékelnek a vásárlók? Belényi Barbara járt a budafoki Szomszédok piacán.

Hallgassa meg!

Helyszín: Szarvaskő
Riportalany: Bangó Martin diák, Szabóné Balla Mariann polgármester, Kárpáti János, helytörténész, Boros András építész
Nem csak várfelfutó-, hanem egyben várvédő versenyt rendeztek Szarvaskőben. A vár fénykorát idéző Telekessy István püspökről elnevezett versennyel a vár felújítására hívták fel a figyelmet. A versenytáv 1200 méter, míg a szintkülönbség 93 méter volt. A szervezők bemutatták a Szarvaskői Vár Telekessy István Virtuális Emlékpark koncepciót is.

Hallgassa meg!

A borsodi kisvárosban  Nyékládházán fogatható versenyt rendeztek a múlt hét végén Valaha nagy hagyománya volt itt a  lovas sportoknak. Az alpolgármester azt mondja szeretnék feléleszteni  ezt a sportot, hiszen egyébként is lovas nemzet vagyunk, és többeknek van lova  a közeli településeken. BTE az alpolgármesterrel és a győztesekkel beszélgetett.

Hallgassa meg!

 Hajnal-táj – Kossuth – június 19., szerda, 5:11

Műsorvezető: Czifra Szilvia
Szerkesztő: Dimény Zoltán

Tovább a műsoroldalra>>>

 

Olvasson tovább