Román nemzetiségi műsor - 29. hét

A Román nemzetiségi műsor július 17. és július 23. közötti adásaiban.
 

Július 17., hétfő:
– Hírek
– Kalendárium: válogatás a július 17-én történt érdekesebb eseményekből.
– 1849 július 14-én írták alá Szegeden a magyar-román megbékélési tervezetet. A szegedi román közösség az idén is megkoszorúzta a Kossuth Lajos – Nicolae Balcescu emléktáblát. Az ünnepség július 14-én, pénteken volt.
– Az eleki Művészeti Iskola tanulói is felléptek júniusban a kétegyházi Kaláris Alapfokú Művészeti Iskola által szervezett IV. Hagyományőrző Néptánctalálkozón. Az esemény díszvendégei az eleki hagyományőrzők voltak.
– „De dor si Drag” c. népzenei műsor.

Szerkesztő: Bauer Ádám

Július 18., kedd:
– Hírek, sporthírek;
– Népi kalendárium;
– Július 3-6 között a Brassó megyei Viktória városban rendeztek tóka-fesztivált. A magyarországi román ortodox közösséget négy fiatal képviselte, Visarion Tuderici atya vezetésével. Anca Bekán tudósítása.
– 1849 július 14-én Kossuth Lajos és a román Nicolae Balcescu Szegeden aláírta a Megbékélési Tervezetet a román–magyar szembenállás megszüntetéséről. A szegedi Román Önkormányzat minden évben tudományos szimpózium keretében emlékezik meg az eseményről. 2016-ban a szerbiai Vajdaságból is érkeztek előadók. Beszélgetés Mircea Maran történésszel és Eufrozina Greonjanc tanárnővel, akik a verseci Mihailo Palov Főiskoláról érkeztek.
– Marcel Măran verseci történésszel először 2016 májusában találkoztunk Temesváron, „A diaszpóra és barátai 2016” című nemzetközi konferencián. A szerbiai román történelmi közösségről kérdeztük.
– Román Regionális Rádió – Kolozsvári Stúdió/ A román kultúra, tudomány és művészet nagyjainak a bemutatása – Gheorghe Leonida román szobrász, aki örökre otthagyta a kézlenyomatát a dél-amerikai Brazíliában.. A galaci szobrász formázta ugyanis a Rio de Janeiró-i Megváltó Krisztus szobrának arcát.
– Ecranul nostru előzetes;
– La ceas de taină – In memoriam – Gabriela Rusu Păsărin a nemrég elhunyt Augustin Buzura íróval beszélgetett /archívum/.

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Július 19., szerda:
– Július 8-án egy ünnepi szent liturgia keretében emlékeztek meg a Gyulai Püspöki Székesegyházban Siluan püspök atya beiktatásának 10. évfordulójáról. Interjú Siluan püspökkel /Magyarországi Román Ortodox Püspökség/.
– Szurkolók Klubja. Vendég: Ioan Boieru.

Szerkesztő-műsorvezető: Boka Tibor

Július 20., csütörtök:
– Hírek, időjárás
– Hírek a sport világából
– Népi kalendárium – Gabriela Rusu Pasarin/Román Regionális Rádió – Szent Illés napja
– A méhkeréki fiatalok romániai nyári táborokban nyaralhatnak. Beszélgetés Ruzsa Annával, a méhkeréki általános iskola igazgató-helyettesével.
– Aradi és temesvári kulturális programajánló /Agneta Nica/
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár.
– Heti jegyzet /Illyés Edda/
– Lapszemle „Foaia romaneasca”
– A román nép története /Neagu Djuvara történész sorozata/

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Július 21., péntek:
– Hírek
– Kalendárium: válogatás a július 21-én történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium
– Ez évben tizennyolcadik alkalommal került megrendezésre a Körös-völgyi Sokadalom, a Dél-Alföld népművészetének ünnepe. Az elmúlt évekhez hasonlóan, a Gálán felléptek az eleki román hagyományőrzők is, akik saját tánckultúrájukat népszerűsítették. Idén azonban nem tértek haza üres kézzel, hisz a Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége úgy döntött, a Békés Megye Néptáncáért díjat Gál László táncosnak és koreográfusnak ítéli oda pedagógiai munkájáért és az eleki táncok megismertetéséért.
– Román sportsikerek, mesés történetek c. sorozat – Bemutatja Dianu Mocanut úszónő, Olimpiai Bajnok. (Sydney 2000)
– „Sarea in bucate” – Románia gasztronómiája: Moldovai finomságok.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Ádám

Július 22., szombat:
– Az ortodox egyház és a baptista gyülekezetek hétvégi programja
– Népi kalendárium
– Tizedik alkalommal rendezték meg a romániai Dobrudzsában, Ovidiu városában, az Elena Roizen fesztivált fiatal népdalénekesek számára. /1. rész/
– Könnyűzenei műsor – bemutatjuk az idén 40. születésnapját ünneplő Iris rock együttest.

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább