Szellem a fazékból: Mitől Újházi a tyúkelves?

A július 15-i adás tartalmából
 

Hallgassa meg!

A magyar konyha leghíresebb levese az Újházi-tyúkleves. No de ki volt Újházi? Egy biztos, nem egy csirkefajta, mint mondjuk a beregi. Színész volt, igazi Jolly Joker. Ha kellett, okulárét biggyesztett, és bölcselkedett, mint egy professzor. Másnap már zupás őrmesterként döngette a csizmáját. Méltóságteljes volt, mint egy király, és dörzsölt, akárcsak egy haramia. Szerették, mert érzelmes, meleg humorral ábrázolta az élet elesett figuráit. Emellett úgy főzött, mint az álom. Ugyanolyan jó vendéglős volt, mint amilyen színész. A levese pedig megőrizte a nevét. Kár, hogy az idő az Újházi beltartalmát nem tudta megtartani. A híres színész forogna a sírjában, ha látná az ő nevével reklámozott, hermetikusan bezacskózott porlevest. Vinkó József ezen a hétvégén bemutatja a Kossuth rádió hallgatóinak Újházit, a jelenleg futó receptet pedig Varju Vili, a Kisbíró séfje prezentálja.

Szellem a fazékból – Kossuth – július 15., szombat, 9:30

Műsorvezető: Vinkó József

Tovább a műsoroldalra>>>

 

Videó ajánló

Olvasson tovább