Egyéb

Egy hazában: Hetedik alkalommal rendezték meg a Horvát napot Birjánban

A július 16-i adás tartalmából
 

Az elmúlt hétvégén Debrecenben megáldották és letették a Görögkatolikus Ruszin Közösségi Ház alapkövét. A kapszulában egy iratot az alapításról, egy ezer forintos bankjegyet, valamint magyar és ruszin zászlót helyeztek el. Oganova Eranyak összeállításában először Tircsi Richárdott az EMMI nemzetiségi Főosztályának osztályvezetőjét, majd Telenkó Bazilt, a Debreceni Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat elnökét halljuk.

Hetedik alkalommal rendezték meg a Horvát napot Birjánban. Bár ma már kevés horvát lakik a településen, a horvát kultúra, a hagyományok iránti tisztelet és szeretet tovább él a fiatalok körében. Közéjük tartozik a helyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, a garai bunyevác származású Sörösné Murinyi Milica. Közösségük életéről beszélgetett vele Balatinácz Renáta.

Óbányán, a nagypapa nyomdokaiba lépve tanult meg már kisgyermekként korongozni a keramikusművész. Mára elismert művésszé vált a hagyományos óbányai sváb motívumok alkalmazásával, amelyek feltűnnek modern dizájntermékein. Arnold Krisztina látogatott Teimel Cintia műhelyébe.

A battonyai  Szerb Általános Iskola  szervezésében, a  Szerb Országos Önkormányzat közreműködésével  idén is megrendezték a hagyományos Szerb Folklórtábort. A népművészet, a szerb hagyományok ifjú szerelmeseit Mándity Predrág látogatta meg.

A szlovákiai Gyetva minden évben, július második hétvégéjén ad otthont Szlovákia egyik legrangosabb folklórfesztiváljának. A magyarországi szlovákoknak is  fontos ez a rendezvény, hiszen a zárónapon rendezik meg minden évben a Külhoni Szlovákok Vasárnapját. Az idei fesztiválon három magyarországi együttes is bemutatkozott a közönségnek, illetve hazai szlovák népviseletbe öltözött ifjú párok is a közönség elé léptek. Bencsik János járt a közép-szlovákiai városka ünnepén.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – július 16., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább