×

Ukrán nemzetiségi műsor: Inna Baricseva Magyarországon élő ukrán iparművész

A július 14-i adás tartalmából

Inna Baricseva Magyarországon élő ukrán iparművész, az Ukrán Képzőművészek, illetve Formatervezők Szövetségének tagja 1964-ben született Ukrajnában. 1983-ban végzett a vizsnicai (Bukovina) iparművészeti szakközépiskolában, majd Moszkvában, a Műszaki Egyetem textiltervezői és könnyűipari formatervezői szakán diplomázott 1990-ben.

1999-től 2007-ig nevelő iskolájában, a vizsnicai Skrubljak Iparművészeti Kollégiumban a művészi szövés ismereteire oktatta a diákokat. Eközben folyamatosan bővítette szakmai ismereteit és képességeit, és mostanra igazi kiforrott mestere lett az ukrán iparművészet számos ágának. 2007-től az alkotó munkának szentelte életét. Dolgozik szövőszéken, otthonosan mozog a zománctechnikában és az olajfestészetben is.

Legkedvesebb témái a dekoratív virágok, csendéletek, állatok, a lélek és a környezet állapotának megjelenítése, a tájképek, a természeti jelenségek, az ukrán jelképek és motívumok. A művésznő munkája során rendszeresen kísérletezik új technikákkal és anyagokkal. Választékos és telített színvilágú gobelinjein a csipkés és szövött felületek plasztikusan egybefolynak a hagyományos, lapos síkokkal. Kárpitjai jellemzően bármilyen belső térben megtalálják a helyüket. Zománcain a kompozíció könnyedsége egyesül a vonalvezetés tartalmas plasztikájával, a fantáziával és az absztrakt értelmezésben mindig jelenlévő légiességgel. Zománcai erejükkel és a színek örökkévalóságával, sosem fakuló tiszta fényükkel és a felület gazdagságával hatnak, és a nézőnek az az érzése támad, hogy drágaköveket lát. Festészetében a hagyományos technikákat a díszítőművészetben használatos elemekkel ötvözi. Alkotásai képzettársításokra ösztönöznek, közülük néhány ismerősnek és jelképesnek tűnik.

A művésznő állandó részvevője az ukrajnai és nemzetközi kiállításoknak, többek közt gyűjteményes kiállítása volt Hmelnyickijben, Csernivciben, Berlinben, Budapesten, Bécsben, Belgrádban, Gdanskban, Pozsonyban, Ljubljanában, Koppenhágában, Prágában, Brüsszelben és Milánóban.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Ide kattintva hallgathatja online>>>
Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább