×

Román nemzetiségi műsor - 28. hét

A Román nemzetiségi műsor július 10. és július 16. közötti adásaiban.
 

Július 10., hétfő:
– Hírek, sporthírek
– Népi kalendárium – Gabriela Rusu Păsărin, Román Regionális Rádió
– Emlékmisét tartottak július 9-én a gyulai Román Ortodox Katedrálisban Florica Duma bihari népdalénekes tiszteletére, aki május 9-én hunyt el Nagyváradon. Az elmúlt évtizedekben Florica Duma számtalanszor koncertezett magyarországi román településeken. A megemlékezésre eljöttek családtagok, kollégák, barátok és ismerősök.
– „De dor si drag” – népzenei műsor – Interjú Angela Moldovan népdalénekessel (archív) Zoe Fuicu, Temesvári Rádió

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Július 11., kedd:
– Hírek;
– Kalendárium: válogatás a július 11-én történt érdekesebb eseményekből;
– Hatodik alkalommal rendezte meg a Román Ortodox Nők Egyesülete Budapesten (június 26. – július 2. között) az üvegikon festőtábort, amely 2012 – óta megszakítás nélkül minden évben várja a gyerekeket;
– A gyermekeket Cosmin Pop, a zsákai román ortodox templom parókusa tanítja festeni, aki maga is fest ikonokat fára és üvegre.
– Bemutatjuk Románia nagyjait: Sergiu Celibidache, aki a zenélésnél csak a tanítást szerette jobban.
– „Storymania” c. sorozat: „Bukaresti múzeumok”

Szerkesztő, műsorvezető, zenei szerkesztő: Bauer Ádám

Július 12., szerda:
– A szegedi román ortodox közösség 21 éves várakozás után saját kápolnában élehti tovább a hitéletét. A kápolnát egy közismert szegedi szálloda biztosította a közösségnek és a szállóvendégeinek. Beszél: Siluan Manuila – gyulai püspök, Bekán Aurél – lelkész.
– Július 12-én történt események
– Szurkolók klubja
– Népi kalendárium

Szerkesztő-műsorvezető: Kreszta István

Július 13., csütörtök:
– Hírek
– Kalendárium: válogatás a július 13-án történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium
– Most zajlik a Hajdú-Bihar megyei Zsákán az ikonfestő tábor, amelyet Cosmin Pop Atya, a helyi román ortodox lelkész vezet.
– Neagu Giuvara – Románia történelme fiataloknak.
– A Kiscsőszi Pajtafesztivál a nyár kellős közepén kerül megrendezésre. A program a magyar népzenei és néptáncélet jeles képviselőit vonzza a faluba. Július 13-16. között az Eleki Román Hagyományőrző Néptánccsoport is részt vesz a fesztiválon.
– Lapszemle: Holnap jelenik meg a „Foaia Romnaeasca” hetilap – e heti száma.
– Heti jegyzet: 2005 óta rendezik meg Gyulán a Shakespeare Fesztivált. Tegnap, nagyváradi színészek előadásában „Az éjszaka szívében – A Lear történet” c. előadás volt.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Ádám

Július 14., péntek:
– Hírek, időjárás
– Hírek a sport világából
– Népi kalendárium – Gabriela Rusu Păsărin/Román Regionális Rádió
– Emlékmisét tartottak július 9-én a gyulai Román Ortodox Katedrálisban Florica Duma bihari népdalénekes tiszteletére, aki május 9-én hunyt el Nagyváradon. Az elmúlt évtizedekben Florica Duma számtalanszor koncertezett magyarországi román településeken. A megemlékezésre eljöttek családtagok, kollégák, barátok és ismerősök. Aurica Vaida és Remus Bondar bihari kollégák idézik fel emlékét.
– Július 19-22 között a Gyulai Román Nemzetiségi Önkormányzat kirándulást szervez Romániába. A 35 fős csoport, gyulai román családok, Brassó és környékén keresik fel a legismertebb turisztikai látványosságokat és természeti szépségeket. Interjú Cserháti Mihállyal, a Gyulai Román Nemzetiségi Önkormányzat elnökével.
– Kulturális programajánló /Agneta Nica, Temesvári Rádió/
– A román sportélet nagyjai – Nicolae Linca, az egyetlen román olimpiai aranyérmes boxoló – Román Rádió Kolozsvári Stúdió
– „Izvorașul” – román néprajzi magazinműsor – Meghívott vendég Mariana Ionescu Căpitănescu olténiai népdalénekes /Román Rádió/

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Július 16., vasárnap:
– Egyházi ökumenikus műsor (szerkesztő: Bauer Ádám)
– Népi kalendárim – Gabriela Rusu Păsărin – Román Regionális Rádió – Olténia

Vasárnapi ismétlés – részletek a héten a műsorainkban elhangzott riportokból:
– Emlékmisét tartottak július 9-én a gyulai Román Ortodox Katedrálisban Florica Duma bihari népdalénekes tiszteletére, aki május 9-én hunyt el Nagyváradon. Az elmúlt évtizedekben Florica Duma számtalanszor koncertezett magyarországi román településeken. A megemlékezésre eljöttek családtagok, kollégák, barátok és ismerősök.
– Aurica Vaida és Remus Bondar bihari kollégák is felidézték Florica Duma emlékét.
– Július 19-22. között a Gyulai Román Nemzetiségi Önkormányzat kirándulást szervez Romániába. A 35 fős csoport, gyulai román családok, Brassó és környékén keresik fel a legismertebb turisztikai látványosságokat és természeti szépségeket. Interjú Cserháti Mihállyal, a Gyulai Román Nemzetiségi Önkormányzat elnökével.
– Idén is megrendezik a Kiscsőszi Pajtafesztivált, amire az eleki táncosok is meghívást kaptak. Beszélgetés Bágy Györggyel, a népművészet mesterével.

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább