×

Ecranul nostru: Az „Oastea Domnului” Gyülekezet

A július 12-i adás tartalmából

Két olyan közösséget ismerhetnek meg, amelyek nemzetiségi önazonosságukat szellemi értékeikre, a vallásra támaszkodva próbálják megtartani. Ezúttal Méhkerékre és a romániai orosz lipovánok elszigetelt világába kalauzoljuk Önöket.
Az „Oastea Domnului” Gyülekezet (Isten serege) a Román Ortodox Egyházból nőtt ki, mára pedig valódi mozgalommá vált. A gyülekezet 1923-ban jött létre, Iosif Trifa, erdélyi lelkész kezdeményezésére. 1948 után a mozgalmat illegálissá nyilvánította a kommunista hatalom, ebben az időszakban a mozgalom irányítója Traian Dorz volt, aki ezért 17 évet töltött börtönben. Magyarországon azonban 1990 előtt is működött az egyetlen „Oastea Domnului” Gyülekezet, majd a rendszerváltás után, a méhkeréki gyülekezet tagjai ismét találkozhattak a Romániában újjászületett mozgalom tagjaival.
A Szegedi Egyetem Román nyelv és irodalom Tanszéke idén tavasszal látta vendégül a Jászvárosi „Alexandru Ioan Cuza” Egyetem tanárát, Leonte Ivanovot. A Szegeden készült interjú első felében bemutatta nekünk a romániai lipován orosz közösséget, amelyből ő maga is származik. Most pedig folytatjuk a beszélgetést, amelyben először közismert óhitű orosz személyiségekről hallhatnak.

Ecranul nostru – Duna – július 12., szerda – 7:50
Ismétlés július 12-én, szerdán 15:05-től a Duna World-ön!

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább