Egy makacs legenda szerint a tésztát Marco Polo hozta magával Kínából 1295-ben. A mítoszból csak annyi igaz, hogy a velencei kalandor beszélt a tésztáról útirajzában, A “Világ leírása” című művében olyan furcsaságokat írt le, hogy a kortársak maguk között csak Il Milionénak (egymillió hazugságnak) neveztek művét. Később kiderült, a Marco Polo féle tésztalegendát az amerikai Macaroni Journal alapozta meg 1919-ben, azzal a szándékkal, hogy növelje az államokban a tésztafogyasztást. Ez sikerült is, bár az Amerikában árusított tészta nem durumbúzából készült, így jóval kevésbé nevezhetjük egészségesnek. Vinkó József tehát az eredeti olasz eredettörténetnek nézett utána. Segítségül hívta Giovanni Bocaccio-t, Carlo Goldonit, no meg Gianni Annoni olasz étteremtulajdonost, aki megvilágítja mindenki számára, mint jelent az olaszoknak a “Vino, pasta, donna, siesta” négyes.
Szellem a fazékból – Kossuth – július 8., szombat, 9:30
Műsorvezető: Vinkó József
A belépéssel kijelenti, hogy elolvasta és elfogadta az Adatkezelési nyilatkozatot.