ALPOK-DUNA-ADRIA: A jövő bajnokai

A július 13-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós műsora.

A  dél-dalmáciai Mljet – szigete – még 100 évvel ezelőtt-  kígyóktól hemzsegett, különösen  vipera volt sok.  Az emberek megpróbálták a  problémát  a legjobb belátásuk  szerint orvosolni és  néhány szürkemonguzt telepítettek be, amelyek ragadozóként  képesek voltak  lecsökkenteni a kígyópopulációt.  Így mára  a viperák ugyan  eltűntek,  ám  annál több  az éhes, alig félméteres szürkemongúz.

Nap mint nap olyan hangszerek szólalnak meg világszerte a színházakban és a koncerttermekben, amelyeket Itália északkeleti részén, az osztrák határ közelében lévő Tarvisio környéki ősrégi erdőségek különleges fáiból készítettek.  Az itt honos vörösfenyő  igen értékes és kiváló alapanyagot szolgáltat főként a különféle húros hangszerek készítői számára. Ezért hívják az egyik környékbeli túraútvonalat  „Muzsikáló Erdőnek”.

Bár Magyarország kis ország, a minőségi harangöntés tekintetében mégis nagyhatalomnak számít. Gombos Miklós aranykoszorús harangöntő mester elődei a 19. század  közepén  Budapesten alapították meg az első üzemet. A leszármazottak pedig, dacolva a rendszerek és politikai határok változásával, mindmáig fenntartották a híres-neves  műhelyt.  Kik ezek a  „haranglelkű” emberek, honnan van  a  küldetéstudatuk,  amely  az immár hatodik generációt is megtartja ennek a nehéz, mégis gyönyörű hivatásnak?

Sokan, különösen a fiatalok közül, talán unalmasnak tartják a történelmet. Az alsó-bajorországi Freyung kisváros Történelmi Egyesületébe viszont olyan fiatalok járnak, akiket egyáltalán nem untat a múlttal való foglalatosság, legfeljebb olykor fájdalmas egy kicsit…

Szlovéniának ma csak  46 kilométernyi tengerpartja van, mégis sokan írták be nevüket  a tengerészet történetébe. Egyesek  a hajóiparban  mások a vitorlássportban  alkottak nagyot.  S hogy hol nevelkednek a jövő bajnokai?  A Szlovén TV  stábja ellátogatott a legfiatalabb vitorlázók edzésére, akik a legalapvetőbb és legelterjedtebb osztályban,  az optimist osztályban tanulják a vitorlázás alapjait.

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Alpok-Duna-Adria – Duna TV –  július 13. csütörtök 7.45
Ismétlés: Duna World –  július 13.  csütörtök  15.25

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább