Ez a Tóra törvénye, beszélni kell, megtalálni egymást

Radnóti Zoltán főrabbi, a lágymányosi Bét Sálom zsinagóga vallási vezetője a hetiszakaszról beszélt, valamint a közösség erejéről.

Hallgassa meg!

Mi is a mostani hetiszakasz címe?

Hukát hetiszakaszát olvassuk a héten, a szó azt jelenti: törvény.

Mi is az, amit érdemes tudni erről?

Rengeteg érdekes dolog van benne, én találtam egy magyarázatot, mert a szakasz eleje arról szól, hogy miként lehet megszabadulni minden bűntől egy bizonyos vörös tehén szertartása által. Azt mondja ez a rész: Beszélj Áronhoz és Mózeshez mondván, ez a Tóra törvénye, mondotta az Örökkévaló mondván, beszéljenek Izrael fiaihoz, vegyenek magukhoz egy vörös tehenet. Én azt mondom, érdemes ezt a szöveget kettéválasztani, az első részt ott hagyjuk abba: ez a Tóra törvénye, beszélj Izrael fiaihoz. Azaz beszélni kell, ez egy tórai törvény, hogy két, sok zsidó ember beszéljen egymással, ha nincs kommunikáció egy közösségen belül, akkor a közösség nem fog működni. Ez a fontos! Egy zsidó vezetőnek, rabbinak, elnöknek, igazgatónak nem csak víziókat kell előadnia, hanem a felelősséget át is kell adnia. Hogyan is van a hetiszakaszban: Beszél Áronhoz és Mózeshez, mo9ndván, beszéljetek ti, vezetők Izrael fiaihoz. Ne csak mindenki beszéljen, hanem a vezetők is szóljanak mindenkihez, adjanak munkát, bizalmat a közösségnek. Se Áron, sem pedig Mózes ne higgye azt, hogy ők a legjobbak, minden zsidó közösségnek legyen önállósága, legyen kurázsija és mindenki keresse a kapcsolatot. Beszélni, tenni kell közösen egymással, nélküle nincs semmi. Mehetek tovább is, beszéljünk egymással, amikor elmegyünk egymáshoz, áldott emlékű Schweitzer professzor mondta, a zsidóság az nem egy one man show, lakatlan szigeten zsidónak lenni nem egy nagy kunszt, a zsidóságot közösen kell megélni, zsinagógákban, közösségi helyeken, szervezett formában. Ezek a szervezetek lehetnek vallásosok, cionisták, egyszerűen el kell menni, el kell járni, meg kell ismerni, beszélni, beszélni, beszélni kell. A zsidóság maga is erről szól, társaságban erősebbek vagyunk, felelősségteljesen. Minden rabbinak az álma az, hogy minél több esküvő legyen. Kell hely és mód, ahol fiatal fiúk megismerkedhetnek fiatal lányokkal, megismerkedjenek, egymásba szerelmesedjenek, majd legyen sok-sok zsidó esküvő, majd sok-sok zsidó kisgyermek. Hogyan indul is ez? Beszélj Izrael fiaihoz! Azaz beszélgetni és találkozni kell!

Említette a megtisztulást. Az hogyan köthető ide?

A megtisztulás maga is a közösségben van, ha minél nagyobb, ha minél jobb az aura, akkor ez megvalósul. Olyan, mint az óceán, öntisztító, legyen igénye erre az embernek, ha többen vannak, akkor nagyobb az igény is, ne a szituáció határozza meg az egyén viselkedését, hanem minden pillanatban a lehető legtöbbet kell önmagunkból nyújtani. Ez a Tóra törvénye, beszélni kell, megtalálni egymást.

Ha már közösség, akkor egy egyszerű zsidó ember miért a lágymányosi közösséget válassza, mi van itt több, ami másutt esetleg nincsen?

Egyrészt én azt gondolom, menjen mindenki bárhova, ahova tud, Pestre, Budára, bármelyik városba, menjen közösségbe. Ha hozzánk akar jönni, akkor én tudok neki programokat ajánlani, van héber oktatás, Misna tanulás, előimádkozó tanulás, zsidóság alapjai tanfolyam. Ez utóbbi egy éves rend szerint megy, ami segít azoknak, akik évtizedek óta kimaradtak ebből, de azoknak is támpontot ad, akik be akarnak térni a zsidóságba. Szinte mindennap van olyan oktatási programunk, amiből lehet tanulni, az alapelvem az, a zsinagógának szolgáltatnia kell.

Az Ön zsinagógájában még a kézmosásnál is ügyelnek arra, hogy a gyerekek is elérjék azt. Ezek szerint a Bét Sálom zsinagóga gyerekbarát zsinagóga?

Ez szándékos, hiszen a gyermekeknek is meg kell tanulni azt, a zsidó ember a kenyérevés előtt, péntek este kezet mos és áldást is mond rá. A mellette lévő kéztörlő is fel van tépve, hogy szombaton csak ki kelljen venni egyet, ne kelljen tépni, mert ugye ez is tiltva van. Minden más is a zsinagógában úgy épült meg, ezt így terveztük meg Horváth József elnökkel, hogy lehessen tanulni, és lehessen megélni is a zsidóságot.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter

Az interjú a 2017. június 30-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Videó ajánló

Olvasson tovább