Egyéb

Egy hazában: Horgászverseny Pogányban

A július 2-i adás tartalmából
 

A szegedi román ortodox közösség régi álma teljesül: egy hét múlva kápolnát szentelnek a Tisza-parti városban. A román hívőknek 1996 óta havonta egy alkalommal tartottak istentiszteletet a szegedi szerb templomban. Évekkel ezelőtt Szeged városvezetésével is tárgyaltak, szóba is került egy udvari helyiség átalakítása erre a célra, de az ottani lakóközösség  tiltakozása miatt a terv nem vált valóra. A mostani fordulatról Kaupert Júlia kérdezte Bekán Aurél esperes, magyarcsanádi román parókus, szegedi adminisztrátort.

A Magyarországi Szerb Pedagógiai és Módszertani Központ szervezésében 18. alkalommal rendezték meg a Vuk Kárádzsity Szerb Nyelvi Tábort, Balatonfenyvesen. A résztvevőket meglátogatta munkatársunk, Mándity Predrág is.

Fiatal tehetségek a színpadon – ezzel a címmel adtak koncertet a Letenyei Alapfokú Művészeti Iskola diákjai Budapesten, a Croatica nagytermében.  200 diák tanulja a zenét és táncot az intézményben.  Proszenyák István, az iskola igazgatója Pavlekovics Andrásnak elmondta:  még a Nagykanizsa környéki  horvátok lakta településekről is járnak oda diákok, akikkel az egész Proszenyák család foglalkozik, hiszen mindannyian zenélnek.

Az elmúlt héten rendezte meg az Országos Szlovák Önkormányzat Kulturális Intézete az idei szlovák néptánctábort. Ebben az évben  Budapestről, Tótkomlósról, Dunaegyházáról és Piliscsévről érkeztek  diákok a táborba, amelynek a Zemplén megyei Rudabányácska adott otthont. A tábor vezetőjét, az Intézet igazgatóját, Király Katalint  Makai Ildikó kérte mikrofon elé.

Egy gyönyörű napsütéses délelőttön ismét összemérhették horgásztudományukat a baranyai németek. Az elmúlt hétvégén rendezték ugyanis a Baranya Megyei Német Önkormányzatok 4. Horgászversenyét, Pogányban. Az eredményhirdetés után Schulteisz Gábor a Pogányi Német Önkormányzat elnökét és az ötletgazdát, Birkenstock Zoltánt kérdezte.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – július 2., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább