×

Domovina: Ezüst György festőművész emlékezete

A július 3-i adás tartalmából.

Ezüst György festőművész emlékezete
Június 21-én, életének 83. évében, hosszú betegség után hunyt el június Ezüst György festőművész. Az alföldi hagyományok folytatójaként vált ismertté. A békéscsabai táj és a népművészet hatása érvényesült életképein, tájképein, de a világ számos országában tett tanulmányútjai során szerzett tapasztalatai is megjelentek alkotásaiban. Békéscsabán született 1935-ben, Mokos József festő helyi szabadiskolájában szerezte első ismereteit a képzőművészetről, majd az egri tanárképző főiskolán tanult. Ezt követően a Magyar Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát. 1971-től Budapesten élt.Művészi pályafutása mellett több évtizedig tanított.Egyebek mellett a Toldy Ferenc Gimnáziumban, később szülővárosában művészeti ösztöndíjat alapított a tehetséges diákoknak.Fontos szerepet játszott a Dunaszerdahelyi Magyar Galéria alapításában és a Békéscsabai Szlovák Galéria anyagának gyűjtésében.

Művészetét számos díjjal ismerték el, 2003-ban Ezüst György a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át. Nyugodjon békében, emlékét megőrizzük!

1

2016/17-es tanévzáró és ballagás a békéscsabai szlovák iskolában
Békéscsabán a 2016/17-es tanév évzárója bizony vegyesen hozott öröm- és bánatkönnyeket. A tanárok és diákok ebben az évben is rengeteget dolgoztak és fantasztikus eredményeket értek el, ám az iskola egyes legendás tanáraitól kénytelenek búcsút venni, hiszen nyugdíjba vonulnak. Ebben az iskolában azonban nem felejtik el őket, olyannyira nem, hogy a szülők és gyerekek az iskola udvarára egy fát is ültettek a tiszteletükre. Mégpedig hársfát, a magyarországi szlovákság jelképét.

Az iskola két nyugalmazott, legendás pedagógusa, Hidasi Tiborné és Krett György pedig június 16-án, tanulmányai befejezésének 60. évfordulóján vehette át gyémántdiplomáját.

szerkesztő: Antala Zsuzsanna
operatőr: Tarkó Bálint
vágó: Násztor Róbert

2016/17-es tanévzáró és ballagás a pilisszentkereszti szlovák iskolában
Pilisszentkereszten is ugyanazon a napon volt az általános iskolában a ballagás és a tanévzáró, mint Békéscsabán. A pilisszentkereszti iskolában végül egy nyári vihar miatt a kis tornateremben zajlott az iskolai ünnepég, ezért az igazgatónő nem mindenkinek tudta a helyszínen személyesen átadni a jutalmakat. Az 5. osztályos Bak Henrietta kapta az erre a tanévre meghirdetett szlovák nyelvi verseny fődíját. Stábunkkal egy ballagó, nyolcadikos diákot kísértünk el az ünnepségre.

szerkesztő: Bencsik János
operatőr: Kajtsa Zoltán
vágó: Násztor Róbert

A csömöri Furmicska külföldi sikere – rövid ízelítő
A Domovina végén egy jó hír. A Csömörön működő Furmicska Néptánc Egyesület rendkívül sikeresen képviselte nemzetiségünket Németországban.Június 22. és 25. között részt vettek a németországi szláv nemzetiség, a luzsicai szorbok által szervezett XII. Luzsica Nemzetközi Folklórfesztiválon. Az ott készült felvételekkel búcsúzunk mára, az utazásukról készült riportfilmet pedig szeptember elején láthatják a Domovinában.

szerkesztő: Antala Zsuzsanna
operatőr: Szél Zsolt
vágó: Raffai Csongor

Furmicska_Nemetorszagban.mxf.00_16_25_12.Still001

 

Domovina – Duna – Július 3., hétfő, 7:50
Ismétlés július 3-án, hétfőn 15:30-tól a Duna World-ön!

Szerkesztő: Bencsik János
Szerkesztő munkatárs: Antala Zsuzsanna
Műsorvezető: Bencsik János

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább