Szeretetmenü - Partiumi kezdeményezésről a Térképben

Szombaton 11:25-től a Dunán!
 

Egy szatmárnémeti étteremben nem a profit a meghatározó, vezetőinek célja, hogy munkát adjanak az állami intézményekből 18 évesen utcára kerülteknek.

Románia megoldandó gondja, hogy az árvaházakban nevelt fiatalok 18 éves koruk után kikerülnek az intézményekből, s egzisztenciális helyzetük legtöbbször reménytelen. Szatmárnémetiben egy fiatalokból álló csapat próbál megoldást találni az áldatlan helyzetre, lakásokat vásároltak a fedél nélküliek elhelyezésére, és munkahelyről is gondoskodnak számukra. Legutóbb gyorséttermet és nyári kertet nyitottak a városközpontban.

A Térkép stábja egy átlagosnak tűnő büfébe látogatott, ahol miniatűr képek segítségével lehet ételt rendelni; a gyorsétterem konyháján ugyanis siketnéma fiatalok dolgoznak. A Freres Egyesület olyan fiatalokat – nemzeti és vallási hovatartozástól függetlenül – karol fel, akiket kirekesztett magából a társadalom. A vállalkozást nem üzleti célok mozgatják, a megálmodói segíteni szeretnének az elesett réteg felnőtté válásában.

Azzal, hogy betérnek hozzánk az emberek, támogatnak a szociális vállalkozás fenntartásában – beszél az étkezdéről Jean-Philippe Legaut, az Egyesület vezetője. – Minden egyes megvásárolt kávéval, szendviccsel segítik a fiatalokat abban is, hogy a társadalom hasznos tagjainak érezzék magukat.”

A nézők megismerhetik Christinát, akit gyerekként tett utcára a családja, mert nem tudták elfogadni az, hogy lányuk fogyatékkal él. Helyzete még inkább kilátástalanná vált, amikor 18 éves kora után el kellett hagynia a gyerekvédelmi rendszert. Hathatós segítség, hogy a gyorsétteremben dolgozhat, adottságai miatt ugyanis, nem tudott elhelyezkedni máshol.

A szatmárnémeti egyesület munkája példaértékű Erdélyben, hiszen a lelkes csapatnak és a közösségi összefogásnak köszönhetően egy jól működő szociális háló alakult ki az árva fiatalok számára.

Szájról szájra terjed a nyári kertnek a híre, a számos külföldi turista is felkeresi az étkezdét, s viszi el a nemes kezdeményezés sikerét a világba.

Adás: 2017. július 1., szombat – 11:25 – Duna
Ismétlés: másnap – Duna World – 10.35

A műsorszám korhatárra tekintet nélkül megtekinthető.

Készítették: Egyedi Bernadette, Egyedi Zsolt
Műsorvezető: Gál Emese
Szerkesztő: Véber Franciska
Felelős szerkesztő: Merkl László

A Térkép korábbi adásai >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább