Szlovák nemzetiségi műsor - 26. hét

A Szlovák nemzetiségi műsor június 26. és július 2. közötti adásaiban.
 

Június 26., hétfő:
– Kalendárium;
– Ballagás a Pilisszentereszti Szlovák Nemzetiségi Álltalános Iskolában;
– Közel 70 helyi szlovák aktivista vett részt a Magyarországi Szlovákok Szövetsége oktatásán, amit jún. 23-25. között tartottak Hronecben. Szó volt pályázatok helyes elszámolásáról, az Országos Szlovák Önkormányzat tevékenységéről és terveiről. A Helpai folklór napokra is ellátogatunk;
– Skrupinovy zámok c. mese.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Június 27., kedd:
– Hírek, nemzetiségi információk, programajánló
– Tanév értékelés a szlovák iskolában Sátoraljaújhelyen- interjú Kuczik Júlia igazgatóval.
– Beszámoló a Nemzeteken átívelő európai partnerség elnevezésű Nemzetközi projektről, melynek koordinátora a sátoraljaújhelyi szlovák iskola. Szlovákiai partnerük egy körmöcbányai általános iskola, a programról Mária Slastanovával beszélgetünk.
– A műsor második részében Békéscsabára látogatunk, az elmúlt tanévet a helyi szlovák iskola igazgatója, Pecsenya Edit értékeli. Ettől az intézménytől búcsúzik 39 év után Libuse Pestiová, legendás tanítónő, aki gyerekek generációinak adta át a szlovák nyelv szeretetét. Libuse Pestiovával beszélgetünk a műsor utolsó részében.

Szerkesztő: Makai Ildikó

Június 28., szerda:
– Kutyarádió Németországban
– Pontozunk – ezzel a címmel hirdetett versenyt iskolások számára a Pilisszentkereszti Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat. Megszólaló: Demjén Márta az önkormányzat elnöke.
– Nemzetiségünkért díját kapott a Szarvasi Szlovák Iskola pedagógusi kara 2000-ben. Megszólalók: Folytán Ján, Medvegyné Zsuzsanna, Nyemcsok Zsuzsanna, és Pazická Magdaléna. /archív/

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Június 29., csütörtök:
– Hírek, nemzetiségi információk, felhívás: Lami István díjra jelölhetnek koreográfusokat
– A hét végén megnyitotta kapuit Tótkomlóson a Luther Cafe, mely különböző közéleti témájú beszélgetéseknek, találkozóknak ad otthont. A Reformáció 500. évfordulója és a tótkomlósi gyülekezet kétnyelvű folyóiratának 10. évfordulója alkalmából rendezett programokról beszélgetünk Szpisák Attila helyi evangélikus lelkésszel,T. Pintér Károly volt főszerkesztővel /Evangélikus élet/, valamint Fábián Évával , a Ludové noviny főszerkesztőjével.
– A műsor második részében az idei szlovák néptánc tábort értékeli annak fő szervezője, Dr. Király Katalin. Az OSzÖ hagyományos tánctáborát idén a Zemplén megyei Rudabányácskán rendezték meg, ahol a gyerekek zempléni táncokkal, dallamokkal és motívumokkal ismerkedhettek.
– Végül a Vernár-i nemzetközi folklórfesztiválról beszélgetünk a pilisszentkereszti szlovák önkormányzat elnökével, Demjén Mártával, aki a „Pilisska rodinka” együttes tagja. A találkozunk Európában c. fesztiválon Vernárban az elmúlt napokban több pilisszentkereszti és budapesti ének- és táncegyüttes is részt vett.

Szerkesztő: Makai Ildikó

Június 30., péntek:
– Az OSzÖ szombaton rendezi meg a hazai szlovákság legnagyobb ünnepét, a magyarországi szlovákok napját, amelyet idén Rákoskeresztúron rendeznek meg. A rendezvényen az ország minden régiójából bemutatkoznak szlovák kulturális csoportok, és átadják a Nemzetiségünkért díjakat is. A rendezvényre hangolódva a mai műsor első részében felelevenítjük a tavalyi ünnepség hangulatát, és ellátogatunk Mátraszentimrére, ahol tematikus gálaműsor, gasztroudvar és népviseleti divatbemutató is várta a vendégeket.
– A műsor második részében az ehető, sőt ízletes gyógynövényekről és vadvirágokról lesz szó. Bartek Dobrodej Krzewinski segítségével megtudhatjuk, milyen ételek és saláták készíthetők pl. a pitypang, a csalán, és a spenót hozzáadásával, és melyik ehető vadvirág mire jó.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Július 1., szombat:
– Vallási magazin
– A reformáció 500. évfordulójára alkalmából nyitották meg Tótkomlóson a Luther Café közösségi teret. Nyitva tartása időszakos, a helyi evangélikus egyház szervez ide különböző programokat az emlékév kapcsán.
– Az első kerekasztal beszélgetésen a tótkomlósi Luther Café vendégei az egyházi folyóiratok, rovatok vezetői vettek részt.
– Hétfőn rendezi meg a Szegedi Szlovák Önkormányzat és a Szegedi Szlovákok Egyesülete a Szlovák Kultúra Napját Szegeden
– Csirik György két éve vehette át a Szlovák Kultúra Napján Szegeden a „Szegedi szlovákokért” kitüntető címet. Az ekkor készült beszélgetést kínáljuk hallgatóinknak, melyben az eredetileg matematika és informatika középiskolai tanár arról vall, mit jelent neki a szegedi szlovák közösség, hogyan emlékszik vissza szülőfalujára és milyen nemzetiségi rendezvényeken szervez a napfény városában.
– Kulturális Nyár a Magas-Tátrában.Júniusban kezdődött a rendezvény és szeptemberig tart, minden hétvégén. Színházi előadások, koncertek, oldtimer találkozó, nemzetközi fesztivál. A részletes programot ismertetjük adásunkban.
– Egy hét múlva kezdődik a szlovákiai Gyetván (Detva) az ország egyik legnagyobb folklórfesztiválja. A külhoni szlovákok 44. alkalommal kapnak külön programot a fesztiválon. Az idei évad részletes programját ismertetjük adásunkban.

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Július 2., vasárnap:
– Nemzetiségünkért díj átadása
– Ballagás a Pilisszentkereszti Szlovák Nemzetiségi Általános Iskolában. Megszólalók: a nyolcadik osztályos Hegyi Dorottya, Krup Ferenc, Krup Ferencné, Peller Mónika szlovák tanár, és Papucsekné Márta az iskola igazgatója. (ismétlés)
– Pontozunk – ezzel a címmel hirdetett versenyt iskolások számára a Pilisszentkereszti Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat. Megszólaló: Demjén Márta az önkormányzat elnöke. (ismétlés)
– Nemzetközi projekt a Sátoraljaújhelyi Szlovák Iskolában. (ismétlés)
– Ballagás a Békéscsabai Szlovák Iskolában. (ismétlés)

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Olvasson tovább