×

Román nemzetiségi műsor - 26. hét

A Román nemzetiségi műsor június 26. és július 2. közötti adásaiban.
 

Június 26., hétfő:
– Hírek, sporthírek;
– Népi kalendárium;
– A budapesti Benczúr Házban lépett fel, a Román Kulturális Intézet szervezésében a bukaresti Imago Mundi együttes, amely régi népzenét játszik és a koncertet Constantin Brancusi szobrászművész emlékének szentelte. Interjú az együttes két tagjával, Cătălin Ștefănescu-val (zeneszerző) és Cristian Stănoiu-val (videóvetítések);
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár;
– „De dor si drag” – népzenei műsor – „Sânziene” – román nyárköszöntő ünnep / Zoe Fuicu, Temesvári Rádió.

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Június 27., kedd:
– Hírek, időjárás, sport
– Népi kalendárium – Gabriela Rusu Păsărin
– Június 24-én nyílt meg a Budapesti Román Kulturális Intézet székházában A román blúz nemzetközi napja Budapesten című kiállítás. A megnyitó vendége Despina Bălteanu herkulesfürdői (Románia) népművész volt. A rendezvény a román blúz nemzetközi napjának részét képezte. Elekes Gabriella tudósítása.
– A kiállításon Despina Bălteanu népművész több mint harminc hagyományos hímzett román blúza, valamint két rend – egy női és egy férfi – népviselete látható. Beszélgetés a népművésszel.
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár.
– Román Regionális Rádió – Kolozsvári Stúdió/ A román kultúra, tudomány és művészet nagyjainak a bemutatása – Hermann Oberth, erdélyi szász származású német fizikus, az űrkutatás egyik úttörője.
– Ecranul nostru előzetes
– Storymania – A Román Kulturális Rádió dokumentumműsora – Mária román királyné.

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Június 28., szerda:
– A romániai lipován (orosz) közösség története és közel 300 esztendős túlélésének indokai. 3. rész Beszélgetés Leonte Ivanov, egyetemi tanárral. Leonte Ivanov a Szegedi Egyetem vendége volt az ERASMUS program keretében.
– Június 28-án történt események
– Szurkolók klubja
– Népi kalendárium

Szerkesztő-műsorvezető: Kreszta István

Június 29., csütörtök:
– Lapszemle, a Foaia eheti tartalma.
– Gyulai aktualitások
– Ezen a héten kezdődött meg a Neamt megyei Olglinziben egy nemzetközi gyermektábor, amelyre 50 hazai román diák is elutazott. Nem vehetnek részt magyarországi diákok abban a táborban, amelyet az anyaország a tengerparton található Sulinában kerül megrendezésre. Ennek oka pusztán technikai jellegű. A román hatóságon nem tudják vállalni a gyerekek napközben történő szállítását. A részletekről Florin Trandafir Vasiloni, gyulai román főkonzult kérdeztük.
– Népi kalendárium
– Neagu Djuvara: A román nép története

Szerkesztő-műsorvezető: Boka Tibor

Június 30., péntek:
– Hírek, időjárás
– Hírek a sport világából
– Népi kalendárium – Gabriela Rusu Păsărin/Román Regionális Rádió
– A szegedi román ortodox közösség régi álma látszik teljesülni a közeljövőben. Egy hét múlva ugyanis kápolnát szentelnek fel a Tisza-parti városban. A román közösség 1996 óta havonta egy alkalommal tartott eddig istentiszteletet a szegedi szerb templomban. Évekkel ezelőtt Szeged város vezetésével is tárgyaltak, szóba is került egy helyiség átalakítása erre a célra, de aztán az ottani lakóközösség tiltakozása miatt a terv nem vált valóra. Hogyan teljesül most mégis ez az álom, kérdeztük Bekán Aurél esperest, a magyarcsanádi román parókust, szegedi adminisztrátort.
– Beszélgetés Corina Georgeta Neagu gyógyszerésszel, aki Nagyváradról költözött Gyulára.
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár.
– A román sportélet nagyjai – Cristian Gațu kézilabdázó – Román Rádió Bukaresti Stúdió
– „Izvorașul” – román néprajzi magazinműsor – Meghívott vendég Ioana Maria Ardelean besztercei népdalénekes /Román Rádió/

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Július 1., szombat:
– Az ortodox egyház és a baptista gyülekezetek hétvégi programja
– Népi kalendárium – Július, a „kemence” hava
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár
– Első ízben rendezték meg a romániai Drăgănești Olt-ban a „Lică Militaru” Országos Népdalfesztivált, ahol 18 fiatal román népdalénekes versenyzett. Köszönhetően az MTVA és a Román Rádió között fennálló együttműködési szerződésnek, ma a magyarországi román hallgatók is részesei lehetnek ennek a grandiózus előadásnak. /1. rész/
– Könnyűzenei műsor – bemutatjuk Narcisa Suciu folkénekest

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Július 2., vasárnap:
– Egyházi ökumenikus műsor (szerkesztő: Bauer Ádám)
– Népi kalendárim – Gabriela Rusu Păsărin – Román Regionális Rádió – Olténia

Vasárnapi ismétlés – részletek a héten a műsorainkban elhangzott riportokból:
– Ezen a héten kezdődött meg a Neamt megyei Olglinziben egy nemzetközi gyermektábor, amelyre 50 hazai román diák is elutazott. Nem vehetnek részt magyarországi diákok, abban a táborban, amelyet az anyaország a tengerparton található Sulinában kerül megrendezésre. Ennek oka pusztán technikai jellegű. A román hatóságok nem tudják vállalni a gyerekek napközben történő szállítását. A részletekről Florin Trandafir Vasiloni, gyulai román főkonzult kérdeztük.
– Június 24-én nyílt meg a Budapesti Román Kulturális Intézet székházában A román blúz nemzetközi napja Budapesten című kiállítás. A megnyitó vendége Despina Bălteanu herkulesfürdői (Románia) népművész volt, akinek több mint harminc hagyományos hímzett román blúza, valamint két rend – egy női és egy férfi – népviselete volt látható a kiállításon. Beszélgetés a népművésszel.
– A romániai lipován (orosz) közösség története és közel 300 esztendős túlélésének indokai. Beszélgetés Leonte Ivanov, egyetemi tanárral. Leonte Ivanov a Szegedi Egyetem vendége volt az ERASMUS program keretében. 4. rész
– Beszélgetés Corina Georgeta Neagu gyógyszerésszel, aki Nagyváradról költözött Gyulára.

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább