Egy hazában: Horvát napot tartottak Szemelyben

A június 25-i adás tartalmából
 

Mórahalmon júliusban kezdődik a  Balkán kulturális, gasztronómia hagyományait bemutató Szerb Központ építése. Ezzel párhuzamosan a határ vajdasági oldalán, Palicson magyar kulturális központot alakítanak ki. Az uniós támogatással épülő Szerb Központról Nógrádi Zoltánnal, Mórahalom polgármesterével beszélgetett Mándity Predrág.

Idén 25. alkalommal rendezték meg a héten a német tanítók nyári akadémiáját Baján, az Eötvös József Főiskolán, nemzetiségi és kétnyelvű nemzetiségi iskolákban tanító pedagógusok számára. A jubileumi továbbképzésen 36 tanár vett részt, Mérkvállajtól Sombereken át egészen Sopronig. Az akadémia történetéről Schulteisz Gábor Manz Adelheidet, a Főiskola Nemzetiségi és Idegen Nyelvi Intézetének igazgatóját kérdezte.

Az elmúlt hétvégén tartották Szemelyben a már hagyományosnak számító Horvát napot. Az idei rendezvény is, mint mindig, nagyon sok vendéget vonzott a kis településre. Balatinácz Renáta a szemelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnökével, Sárosácz Mihállyal a helyi horvát közösség életéről beszélgetett.

Az Erasmus Plusz program keretében indult az a kezdeményezés, amelynek fő célja az általános iskolák és óvodák jó gyakorlatainak kölcsönös megismertetése.  A tavaly Cipruson indult programban 6 ország vesz részt, közöttük Magyarország, ezen belül pedig a sátoraljaújhelyi magyar-szlovák két tannyelvű általános iskola. Igazgatónőjét Kuczik Júliát Mács Ildikó kérdezte.

A magyarországi, román nyelvet is oktató iskolák diákjainak már évek óta lehetőségük van arra, hogy néptáncot is tanuljanak. Grósz György, kétegyházi koreográfus heti rendszerességgel jár több településre is próbákat tartani. Pár évvel ezelőtt  megalapította a „Doina Bihorului” Néptáncegyüttest, és most már nyolcadik éve minden nyáron Romániában is szervez tanítványainak tánctábort. Az idei újra a Temes megyei Tamásdon lesz, július 7-17. között. Mint Bauer Ádám összeállításából kiderül: Grósz György segítségével a bánsági településnek szoros kapcsolata lett a magyarországi román közösséggel.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – június 25., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább