Szlovák nemzetiségi műsor - 25. hét

A Szlovák nemzetiségi műsor június 19. és június 25. közötti adásaiban.
 

Június 20., kedd:
– Hírek, nemzetiségi információk, programajánló
– A műsor első részében a 36. Kirchentag rendezvényeire látogatunk, melyet Berlinben és a reformáció fővárosában, Wittenbergben rendeztek meg. A nemzetközi rendezvényen több szlovákiai és magyarországi szlovák gyülekezet képviseltette magát. Mai műsorunkban megszólalnak: Milan Krivda szlovák evangélikus püspök, Szpisák Attila tótkomlósi lelkész, Antala Éva nagyölvedi református lelkész, és Rákóczi Katalin nagyölvedi konfirmandus.
– A második hírösszefoglalót követően beszélgetést hallhatnak Krett György nyugalmazott pedagógussal, aki pénteken gyémánt diplomát vehetett át a Békéscsabai Szlovák Gimnáziumban.
– Közeledik a Magyarországi Szlovákok napja, melyen ismét átadják a Nemzetiségünkért díjat. Ennek apropóján bemutatjuk az eddigi díjazottakat, ma Kondacs Anna szarvasi nyugdíjas szlovák tanárnő életművét ismerhetik meg.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Június 22., csütörtök:
– Nemzetiségi információk
– 8 hónapja működik a Vertigo Szlovák Színház mellett a Fiatalok Stúdiója. Az első előadásuk a Ral therapy show volt. A valódi történeteket a színészek saját maguknak írták. Megszólalók: Jókai Ágnes – rendező, színészek: Kapitány Vivien, Török Virág, Jókai Máté.
– 2002- ben OSzÖ Nemzetiségünkért díjat kapott Molnár Andrásné szül. Fuhl Gizella szlovák tanárnő, kitűnő népdalénekes, a magyarországi szlovákok aktivistája. Élete szorosan összefonódott szülőfalujával, Pilisszentkereszttel, ikonikus alakja volt a szlovákságnak. Gizi néni portréja /ARCHÍV/.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Június 24., szombat:
– Vallási magazin
– A szlovákiai Gútán 70 évvel ezelőtt alapították meg az Evangélikus Gyülekezetet, azok a szlovákok, akik a lakosságcsere idején az Alföldről áttelepültek Szlovákiába.
Istentisztelet a szlovákiai Gútáról felvételről, melyen megemlékeztek a csehszlovák-magyar lakosságcsere 70. évfordulójáról és a helyi evangélikus gyülekezet alapításának 70 éves fennállásáról.
– A szlovákiai evangélikus közösség rövid története.
– Dr. Antal Mihály portréja. A tótkomlósi származású orvos mindig aktívan vett részt a tótkomlósi és magyarországi szlovákság kulturális és politikai életében. 2001-ben tüntette ki az Országos Szlovák Önkormányzat. A “Nemzetiségünkért”-díj átvétele után készült vele ez a beszélgetés. Sajnos azóta elhunyt ez a jeles és kedvelt egyéniség. Ebben a hónapban olyan riportokat ismétlünk gazdag archívumunkból, melyekben azokat mutatjuk be, akiket legmagasabb választott fórumunk már kitüntetett ezzel az elismeréssel.

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Június 25., vasárnap:
Mint azt vasárnaponként megszokhatták, ma is válogatást hallhatnak a héten elhangzott érdekesebb riportokból, összeállításokból. Megszólal Fuzik János, a Parlament Nemzetiségi bizottságának elnöke, szlovák szószóló, akivel Bencsik János beszélgetett arról, hogy a nemzetiségi szervezeteket mentesítették a civil törvény hatálya alól. Ezután a 36. Kirchentag programjairól számolunk be, melyen részt vettek magyarországi szlovák evangélikusok is. A műsor utolsó részében a szlovákiai Hacavára, azaz Ájfalucskára látogatunk, és megszólal a volt szlovák köztársasági elnök, Rudolf Schuster is, akinek úti filmjét nemrég mutatták be Szepsiben.

Szerkesztő: Makai Ildikó

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább