×

Domovina: Pátkai Ervin rejtélyes életműve Békéscsabán

A június 26-i adás tartalmából.

Maglódi pünkösd

Maglód Szlovák Nemzetiségi Önkormányzata június 4-én, pünkösdvasárnap tartotta 19. Szlovák Napját. A rendezvény kétnyelvű Istentisztelettel kezdődött a zöld ágakkal csodálatosan feldíszített evangélikus templomban. Az Istentiszteletre a régióban élő szlovákokon kívül Nógrádból is érkeztek vendégek.

szerkesztő: Klausz Karola
operatőr: Pokrián Péter
vágó: Borbély Viktor

Pátkai Ervin rejtélyes életműve Békéscsabán

A következő riportban a modern európai szobrászat kiemelkedő egyéniségének műveihez hívjuk Önöket. Az illető a Sorbonne Egyetemen szobrászatot tanított, s még csak 36 éves volt, amikor munkásságát 1973-ban Franciaországban „A művészetek és irodalom lovagja“ kitüntetéssel ismerték el. A békéscsabai szlovák családban született Pátkai Ervin kiváló szobrászművészről, építészről és költőről van szó. Viszonylag rövid élete alatt sokkal többet ért el, mint amiről gyermekként álmodott. Június 8-án a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban nyitották meg a művész augusztus 20-ig látható emlékkiállítását. Pátkai Ervin még csak az idén lett volna 80 esztendős.

szerkesztő: Antala Zsuzsanna
operatőr: Szél Zsolt
vágó: Csepregi János

Rétsági jubileumok

A nyár beköszöntével a rétsági szlovákok szintén jubiláltak. Június 10-én tartották meg a 15. Szlovák Nemzetiségi Napot. A rendezvényen Nemzetiségünkért kitüntetést vehetett át Hesz Mihály, az 1994-ben megalakult első szlovák önkormányzat elnöke. A színes és attraktív ünnepi műsorban számos hazai csoport lépett fel, de a a besztercebányai fiataloknak köszönhetően a közönség ízelítőt kapott anyaországunk folklórjából is.

szerkesztő: Klausz Karola
operatőr-vágó: Borbély Viktor

Domovina – Duna – Június 27., hétfő, 7:50
Ismétlés június 26-án, hétfőn 15:40-től a Duna World-ön!

szerkesztő-műsorvezető: Antala Zsuzsanna
szerkesztő munkatárs: Klausz Karola

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább