Ukrán nemzetiségi műsor: 4. éve üdülhetnek hazánkban az ukrajnai anti terrorista műveletekben érintett családok gyermekei

A június 16-i adás tartalmából

Június 11-én 112 8- és 15 év közötti, zömével a kelet-ukrajnai anti terrorista műveletekben érintett katonák gyermekei érkeztek üdülési céllal Gárdonyba, a Velencei-tóhoz. Magyarország Kormányának jóvoltából a tavalyi évhez hasonlóan mintegy 700 ukrajnai kis hazafi lelki feltöltődése valósulhat meg. A gyerekek kiválasztása és azok Ukrajnából Magyarországra utaztatása az ivano-frankivszki „Tiszta Szívűek” Alapítványnak és Magyarország Tiszteletbeli Ivano-Frankivszki Konzulátusának együttműködésének köszönhetően valósult meg, élén Vaszil Vyshyvanyuk tiszteletbeli konzullal a Jócselekedetek Könyve projekt keretében.

A gyermektábor megrendezése és lebonyolítása az Ukrán Országos Önkormányzat hatáskörébe tartozik.

A gyerkőcöknek már a határátlépéskor nagy meglepetésben volt részük, hiszen a határ ukrán oldalán találkozhattak Petro Porosenko Ukrajna- és Andrej Kiska Szlovákia államfőjével. A táborozók fogadásánál továbbá jelen voltak: Kravcsenko György úr, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke, és a gárdonyi gyermektábor vezetője, Szuperák Brigitta.

Petro Porosenko üdvözlő beszédében köszöntötte a gyerekeket a vízummentesség első napjával és sikeres utat, kellemes pihenést kívánt nekik. Idézem: „Ez Ukrajna jövője. Biztos vagyok abban, hogy mire ezek a gyerekek felnőnek, Ukrajna Európai Uniós tagállam lesz. Mindent megteszünk, hogy ez valóra váljon: Változásokat fogunk előidézni hazánkban, védeni fogjuk annak egységét, a demokratikus értékeit, a szabadságot, az akaratunkat”- tette hozzá Petro Porosenko, aki továbbá háláját fejezte ki a magyar partnereknek a gyerekek üdülési lehetősége kapcsán.

Az államhatár átlépésekor a nyári tábor résztvevői ukrán és magyar színekben pompázó lufikat engedtek a magasba.

Budapestre érkezvén a vendégeket a Magyarországon élő ukránok, az Ukrán Országos Önkormányzat- és Ukrajna Magyarországi Nagykövetségének munkatársai részesítették meleg fogadtatásban, akik mind együtt ünnepelték a történelmi pillanatot.

A Hősök terén Ljubov Nepop rendkívüli és meghatalmazott nagykövetasszony születésnapja alkalmából köszöntötte Bezzub Violettát, aki aznap ünnepelte 9. születésnapját. Violetta édesapja a „Mirotvorec” (jel: „béketeremtő”) önkéntes ezredben harcol Kelet-Ukrajnában. A kislánynak Petro Porosenko elnök indulás előtt egy karórát ajándékozott.

A rövid interjúkat követően Ljubov Nepop nagykövetasszony és Kravcsenko György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke elkísérték a csapatot a Velencei-tóhoz.

Fontos megemlítenünk, hogy a Magyar Kormány és Ukrajna Külügyminisztériumának közös támogatásával idén negyedik éve üdülhetnek Magyarországon az ukrajnai anti terrorista műveletekben érintett családok gyermekei, belső menekültek, nehéz sorsúak Ukrajna több régiójából.

Eddig mintegy 1500 fiatalnak volt lehetősége részt venni ebben az üdültetési programban a Velencei-tónál és a Balatonon. Idén nyáron június 11-e és augusztus 26-a között ez a mennyiség 700 gyermekkel növekszik.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Ide kattintva hallgathatja online>>>
Korábbi adások>>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2017/06/11-1024x677.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább