Egyéb

Egy hazában: Szent László a lengyel és magyar művészetben

A június 18-i adás tartalmából
 

A héten az Országgyűlés elfogadta a törvényt, amely kötelezi az alapítványokat és az egyesületeket arra, hogy 15 napon belül jelentsék be a bíróságon külföldről támogatott szervezetté válásukat, amint az általuk kapott tárgyévi támogatások összege eléri a pénzmosás elleni törvényben meghatározott összeg kétszeresét, azaz a 7,2 millió forintot. Kósa Lajos, a FIDESZ frakcióvezetője sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a nemzetiségi szervezeteket mentesítették a törvény hatálya alól. A részletekről Kaupert Júlia kérdezte Fuzik Jánost, a parlament nemzetiségi bizottságának elnökét.

A battonyai Szerb Általános Iskolától idén nyolcan búcsúztak el. A második otthontól nehéz volt az elválás, hiszen a nyolcadikosok nagyon sok szép évet töltöttek az intézményben, ahol a tanulás mellett jutott idő kirándulásra, barátkozásra is. Mándity Predrág járt a battonyai ballagáson.

Idén Rákoskeresztúron rendezik meg a Magyarországi szlovákok napját, július elsején. Ezért az egyes szlovák régiós központok vezetői egyeztették a rendezvény tematikus kulturális gálaprogramjának részleteit. Az ülést követően az ünnepség programjának felelősével, az Országos Szlovák Önkormányzat Kulturális Intézetének igazgatójával, Király Katalinnal beszélgetett először Makai Ildikó.

Az elmúlt vasárnap a mohácsi horvátok a Zárdatemplomban horvát nyelvű szentmisével tisztelegtek Szent Antal előtt, majd a templom kertjében kultúrájukat mutatták be a jelenlévőknek. A búcsú hagyományairól Udvarácz Irén, a mohácsi horvát önkormányzatának elnöke beszélt Sákán Tímeának.

„Szent László a lengyel és magyar művészetben” címmel nyílt kiállítás a kőbányai Lengyel Házban. A megnyitón Prokopp Mária művészettörténész tartott előadást a lengyel származású lovagkirályról. Közreműködött a Kecskés együttes, Szent László-énekeket játszva régi hangszereken. Bogdańska-Szadai Bożena mikrofonja előtt kalauzol bennünket Prokopp Mária a páratlan tárlatra, és közös történelmünkbe.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – június 18., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább