Vers napról napra - 25. hét

A június 19. és 25. közötti tartalomból.
 

Június 19., hétfő:
Kányádi Sándor
„Nekünk egyetlen hazánk van: ez a magyar nyelv. Mi ebbe a nyelvbe csomagolva jöttünk több évezreden át, és érkeztünk meg ide. Elkezdtük fölvenni a hitet, hogy beilleszkedjünk ide Európába. Addig vagyunk magyarok, amíg magyarul beszélünk, magyarul gondolkodunk, magyarul tanulunk.” –mondta egy beszélgetésben Kányádi Sándor. Versét a Kaláka együttes előadásában hallják.

Kányádi Sándor-Radványi Balázs: Az elveszett követ

Hallgassa meg!

Június 20., kedd:
Rába György

„Nem könnyen magához engedő, nem fülbemászó költészet az, amit Rába György megteremt. Nem fülbemászó, legalábbis a szó közkeletű értelmében. Ez a zene – voltaképpen Rába György hűvösen szenvedélyes hangja – költészetünkben eltéveszthetetlen; intenzitásával, élménytartalmaival az olvasó lelkiismeretének legmélyét visszhangoztatja. – írta Lengyel Balázs. Rába Györgyöt hallják.

– Az álom törvénye
– Hogyan csaljuk a világot
– A megkergült árammérő
– Megfejtetlen

Hallgassa meg!

Június 21., szerda:
Ughy Szabina
„Finoman kidolgozott és érett költészet ez. Benne többek között apró életképekre épülő gondolatfolyamokkal. Másutt a szépség és az intellektualitás mellett fölvázolja létünk árnyait és veszélyeit is. „– írta Ughy Szabina verseiről Bakonyi István irodalomtörténész. A költőt hallják.

Hallgassa meg!

– Tűz
– Vagy

Ughy Szabina mondta el verseit.

Június 22., csütörtök:
Arany János
200 éve született Arany János.
Minden szál hozzá vezetett és minden szál tőle vezet, a magyar szellemi életnek ő a sugárzási központja – Szerb Antal. Arany balladáját Gáti József mondja el.

– Tengeri hántás

Hallgassa meg!

Arany János balladáját Gáti József mondta el.

Június 23., péntek:
Szőcs Géza
„Amióta van olvasás, sokan elkövetik azt a hibát, hogy a könyv szerzőjét azonosítják a szerző valóságos énjével. Márpedig nem azonosítható. Az én helyzetem különösen kényes. Annyi kígyót-békát kapott a Szőcs Géza nevű politikus-író, hogy a mocsokdobálók maguk is képtelenek elkülöníteni az írót a politikustól.” – mondta egy beszélgetésben Szőcs Géza. Most a költőt hallják.

Hallgassa meg!

– A jó vers
– A dakota látogatása I-II.
– Pávia – sétatér
– Moldva

Szőcs Géza mondta el verseit.

Június 24., szombat:
Ady Endre
„Ady Endre költeményei óta másmilyen a magyar vers skandálása, mint azelőtt, közelebb került a természetes lélegzetvételtől meghatározott szövegmondáshoz. S ehhez nyelvezetében egybeötvöződik a biblikusan ódon, a szárnyalóan romantikus és a legnapibb modern.” – Hegedüs Géza. Elbocsátó szép üzenet. Darvas Ivánt hallják.

Hallgassa meg!

– Elbocsátó szép üzenet

Ady Endre versét Darvas Iván mondta el.

Június 25., vasárnap:
Szabó Lőrinc
„Életműve a huszadik századot leginkább reprezentálók közé tartozhat. Azt a századot szólaltatja meg, amelyben minden következetes törekvés éppen önmaga ellentétére váltott át; ahol a kimondott szó a megfogalmazásba fogás pillanatától máris mást fedez. Minden látványosan önmaga ellentéteként is létezik. Szabó Lőrinc költőként is, és magánemberként is keresztúton állt, mint évszázadának emberisége.” – Kabdebó Lóránt. Tücsökzene ciklusából Gáti József mond részleteket.

– Tücsökzene (részletek)

Hallgassa meg!

Szabó Lőrinc versciklusából Gáti József mondott részleteket.

Vers napról napra – Kossuth – június 19-25., 20:53

A műsort Bognár Mónika, Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább