×

Ukrán nemzetiségi műsor - Budapesten rendezték meg a „Forrás” összmagyar ukrán nyelvű szavalóversenyt

A június 9-i adás tartalmából.

Május 28-án, Budapesten megrendezésre került a „Forrás” összmagyar ukrán nyelvű szavalóverseny.

Az 1999-ben a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület és az Ukrán Országos Önkormányzat égisze alatt létrejött kezdeményezés tradícióinkhoz híven minden május utolsó vasárnapján kerül lebonyolításra öt korcsoportban:

1) óvodások

2) 6 és 8 év közötti iskolások

3) 9 és 13 év közötti gimnazisták

4) magyar nemzetiségűek, akik idegen nyelvként tanulják az ukránt

5) felnőttek

Átlagban kijelenthetjük, hogy ezen a magyarországi ukránok által közkedvelt megmeredtetésen több tíz, az Ukrán Országos Önkormányzat által működtetett Vasárnapi Iskola növendékei, azok szülei, és azok vettek részt, akik spontán az ukrán költészet iránti szeretetük miatt regisztráltak. A versenyzők számára megfelelő körülményeket most is az Ukrán Országos Önkormányzat és a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület biztosította. Az idei év azért is számított különleges alkalomnak, mert a pontozó zsűri fejének Ivan Dracs, világhírű ukrán költő, drámaíró, fordító, filmrendező, népi kezdeményező bizonyult, akinek a Nyíregyházi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnöke Szofilkanics Judit és Budapest II. Kerületi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat feje, Kormányos Alekszandra volt segítségére.

Köszöntőbeszédében Ivan Dracs úr érdekességképpen kijelentette, hogy számos felnőtt filmrendezői, drámaíró és költészeti zsűriben foglalt helyet és vezetett élete során, azonban idézem: „először kerültem olyan megmérettetés zsűrijébe, mint a „Forrás” szavalóverseny és ez óriási megtiszteltetés számomra”. Továbbá jó egészséget kívánt, az ukrán nyelv és kultúra ápolására buzdította a magyarországi ukránokat z kiválóság, és megköszönte azt a segítő és pozitív hozzáállását a magyar nép iránt, amely ezekben a gyötrelmes időkben támaszaként szolgál Ukrajnának.

A vetélkedőt a legfiatalabb, óvodás korcsoportja nyitotta meg. Őket a kisiskolások, gimnazisták követték, a sort pedig a felnőttek zárták.

A szavaláson túl a versenyzők és a jelenlévők hallhatták az Ukrán Országos Önkormányzat égisze alatt működő vasárnapi iskola kiscsoportosainak fellépését (zenei felelős Bernát Viktória). A kicsik egymásba kapaszkodva körtáncot járván olyan ukrán nemzeti dalokat énekeltek, mint például „Elmúlt már a tél”. Ezt követően a zenés előadások következtek: Sipajlo Szofijka (9 éves) zongora: P. Hrecsanyinov keringője, Bernát Attila (7 éves) gitár: magyar dallamok, Sziper Patrícia (8 éves) zongora: Margitics Viktória (7 éves) zongorakísérettel hegedűn Bach egyik áriáját adta elő, Szavina Viktória (9 éves), Friedrich Kuhlau műveinek válogatásából játszott zongorán.  Gyacsok Dzvinka (8 éves) furulyán mutatott be néhány magyar népi dallamot.

A Nemzetközi Gyermekvédelmi Nap alkalmából a versmondó versennyel párhuzamosan a Fővárosi Ukrán Önkormányzat szervezésében rajzverseny is zajlott. A nyertesek munkája-a rendező ötletgazdák kezdeményezésére-egy külön elkészített naptárban kapnak helyet. Természetesen senki sem maradt jutalom nélkül, a bátor kis művészek finom édességeket és ingyenes állatkertbelépőket kaptak ajándékba.

Szeretnénk kifejezni hálánkat és köszönetünket mindazoknak, akik hozzájárultak eme rendezvény megszervezéséhez, lebonyolításához, de legfőképp az Ukrán Országos Önkormányzat és a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület munkatársainak, hogy lehetőséget teremtettek számunkra. Külön köszönet a „Tiszta szívűek” Alapítvány vezetőségének (Ivano-Frankivszk város), Magyarország Ivano-Frankivszki Tiszteletbeli Konzulátusának és az egész ivano-frankivszki megyének azért, hogy számos értékes ajándékkal lepték meg a résztvevőket. Továbbá hálásan köszönjük a Vasárnapi iskola tanárainak, a szülőknek, maguknak a résztvevőknek és mindazoknak, akik az ukrán nyelv és kultúra iránti szeretetük jeléül voltak jelen.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Ide kattintva hallgathatja online>>>
Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább