ALPOK-DUNA-ADRIA: Olajfák Dalmáciában

A június 15-i adás tartalmából.
 

Az olajfát sokan azért tartják szent fának, mert a Biblia többször említi. Másoknak elsőként az olívaolaj jut eszébe róla, amelyet joggal neveznek „folyékony aranynak“. Léteznek több ezer éves fák is, amelyek mélyen beleágyazódtak a mediterrán országok hagyományaiba. Az olajfák szívós növények, jól bírják az aszályt és bozót tüzeket, talán ezért is maradhattak  ilyen sokáig életben.

„Ismerd meg, csodálkozz rá, próbáld ki, ha ezt teszed felejthetetlen élményekkel gazdagodva értheted meg a természet-tudományok törvényszerűségeit.”   Ez a fő gondolata Mosonmagyaróváron a 18. századi magtárból kialakított interaktív természettudományi élményközpontnak. Az osztrák, szlovák, magyar hármas-határhoz közeli kisvárosban öt éve alapították az intézményt, ahol a négy emeleten a négy őselem, a föld, a víz, a levegő és a tűz köré építettek fel a kiállításokat.

Ma már semmi különleges nincs abban, ha állatok lépnek fel a színházak vagy operaházak színpadán.  Egy bajorországi  templomban  azonban még aktívabb szerep vár rájuk, ugyanis a helyi plébános a galambjainak feladatot szán a misék alkalmával is. Nemcsak szabadon röpködhetnek, hanem zenélhetnek is a templomban.

A mozaikkészítésnek hosszú történelme van, időszámításunk előtt háromezer körül, Mezopotámiából indult, majd annak hagyományát az ókori Görögország és Róma is átvette. Az utóbbi évtizedekben kezdődött el a kísérletezés ezzel az  ősi művészettel. Ennek egyik úttörője a fiatal szlovén művész, Andrej Koruza is. Művészeti installációival  ugyanis újraértelmezi az alkotás folyamatát.

Trieszt és Monfalcone között, az olasz-szlovén határ mentén húzódik a Gemina – tanösvény. Kialakításának egyik célja az volt, hogy emléket állítsanak annak az ókori római útnak, amely Aquileiából Triesztbe vezetett.

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Alpok-Duna-Adria – Duna TV – június 15., csütörtök, 7:55
Ismétlés június 15-én, csütörtökön 15:30-tól a Duna World-ön!

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább