Egyéb

Egy hazában: Bemutatjuk a fesztiválok városát

A június 11-i adás tartalmából
 

Műsorunkban folytatjuk a Pro Minoritatum Hungarie díjjal kitüntetettek bemutatását. Oganova Eranyak összeállításában a díjat átadó Soltész Miklós államtitkárt, valamint a Komlóskai Ruszin Nemzetiségi Népdalkör vezetőjét, Szemán Andrásnét, és a a Biljana Néptáncegyüttes irányítóját, Major Jánost halljuk.

Május végén rendezték meg Berlinben és Wittenbergben a 36. Német Protestáns Egyházi Napokat. A programra Tótkomlósról, Pitvarosról, Bajáról és Budapestről is érkeztek magyar és szlovák ajkú evangélikusok. Velük tartott Makai Ildikó is.

Negyedik alkalommal rendezték meg a román keresztény vers napját, most először Magyarország határain kívül, a romániai Avram Iancu településen, méhkeréki és romániai gyermekek részvételével. Az ötletadó Mihaela Bucin, a szegedi egyetem Román nyelv- és irodalom tanszékének vezetője volt. Ez alkalommal is több felekezethez tartozó gyermekek és tanárok találkoztak. Petrica Creţu méhkeréki baptista lelki pásztor szerint a találkozó sikeres volt, mert barátságok születtek és a tanárok is szorosabbak fűzték a kapcsolatokat. Kaupert Júlia is ott volt a vers-ünnepen.

Bázisintézmény lett az ófalui német óvoda, ez az oktatási hivatal kiemelt példaintézmény kitüntető címet jelenti. Pályázat útján nyerték el az elismerést, és hasonló óvodák fejlesztésében szeretnének segédkezni, tanfolyamokkal, látogatók fogadásával. Arnold Krisztina beszélgetett Bechli Erzsébettel, a baranyai község polgármesterével.

Pécs az elmúlt években a fesztiválok városa lett. Ezen a héten kezdődött a POSZT, tegnapelőtt indult a hagyományos Sétatér Fesztivál, és június 21-én rajtol a Pécsi Nyári Színház. Ez utóbbi rendezvény neves pécsi művészek kezdeményezése volt, és csaknem négy évtizede működik. A Nyári Színház vezetője Vidákovics Szláven, aki egyben a Pécsi Horvát Színház igazgatója, valamint a Pécsi Nemzeti Színház oszlopos tagja. Vele beszélgetett az idei rendezvénysorozatról Füri Tamás.

Szerb családok Lóréven – ezt a címet viseli az a kiadvány, amely a közelmúltban látott napvilágot, és már túl van az első könyvbemutatón. A Lórévi Szerb Önkormányzat megkeresésére Dujmov Milán történész vállalkozott a lórévi szerb famíliák kutatására, bemutatására. Elsőként vele beszélgetett Mándity Predrág.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – június 11., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább