Rondó: 60 éves a Bolgár Művelődési Ház

A június 8-i adás tartalmából.
 

ARANY VERSCSOKOR
A nemzetiségek életében fontos szerepet játszik a nyelv megőrzése, az irodalom, a költészet. Arany János magyar költő versei a nemzetiségeket is megihlették. A következő percekben legismertebb művei közül válogattunk. A versrészleteket a hazai nemzetiségi iskolák diákjai adják elő.

NEMZETISÉGI HÍREK
– Nemzetiségek Napja Szegeden
– Átadták a Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjakat

VÁRNA – Európa Ifjúsági Fővárosa 2017.
Várna, a fekete-tengeri bolgár város, Bulgária harmadik nagyvárosa több egyszerű üdülőhelynél. Idén elnyerte az Európai Ifjúsági Fővárosa címet. De hogy mit is takar az elismerés, és hogyan lehet hozzájutni, megtudhatják rövid riportunkból.

LABIRINTUS – VENDÉGEK PATRASBÓL
Maradjunk még néhány percig a fiataloknál. A görög Patras városában iskolák együttműködésén alapul az a Labirintus címet viselő  oktatási és kulturális program, amelynek keretében Budapestre látogattak a projektbe résztvevő diákok és tanáraik.

LENGYEL KÓRUSOK KONCERTJE BUDAPESTEN
Május 2-a hivatalosan a nemzeti lobogó és a Polonia, azaz határon túli lengyelek napja.

Ennek alkalmából iimmár másodszor került megrendezésre a Magyarországi Lengyel Kórusok II. Találkozója Budapesten, a Fasori-Evangélikus Gimnáziumban.

60 ÉVES A BOLGÁR MŰVELŐDÉSI HÁZ
Minden nemzetiségnek megvannak a maga hősei, mítoszai, emlékhelyei és kultikus épületei. A magyarországi bolgárok különösen gazdag és nagy múltra tekintenek vissza. Saját templomuk van, iskolájuk, kulturális intézetük és művelődési házuk is, aminek történetére különösen büszkék.

KULTURÁLIS AJÁNLÓ
– Kiállítás Dumtsa Jenő képeslapgyűjteményéből
– Anyagtalan Testek – Fabrizius Anna és Janek Tomza közös kiállítása a Platán Galériában.

Rondó nemzetiségi magazin – Duna – június 8., csütörtök, 7:25
Ismétlés június 8-án, csütörtökön 15:05-től a Duna World-ön!

MTI Fotó: Beliczay László

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább