Szlovák nemzetiségi műsor - 23. hét

A Szlovák nemzetiségi műsor június 5. és június 11. közötti adásaiban.
 

Június 5., hétfő:
– Pünkösd, mint egyházi ünnep és a hozzá kapcsolódó népi szokások.
– Gand Prix Svetozár Stračina 2017 – Egy nemzetközi rádiófesztivál zárókoncertje a Szlovák Rádió koncertterméből. Népdalokat hallhatunk autentikus előadóktól és profi szlovák együttesektől. A tavaszköszöntő örömzenén át, a népi balladákig igen sokszínű összeállítással invitáljuk Önöket egy képzeletbeli szlovákiai utazásra. A koncert rövidített változatával utazhatják be velünk keresztül-kasul Szlovákiát!
– Néptánc tábort szerveznek általános iskolásoknak.
– A Magyarországi Szlovákok Szövetsége Közalapítványa pályázatot ír ki szlovák önkormányzatok, civil szervezetek, egyének és iskolák számára. Pályázni június 15-ig lehet.

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Június 6., kedd:

– Hírek, nemzetiségi információk, programajánló, aktuális felhívások;
– Ezután a Szegedi Egyetem cseh lektorával, Tomás Vasut-tal hallhanak egy beszélgetést, aki „Made in Slovakia, avagy a szlovák közlekedési gépipar 1908 és 1992 között” címmel előadást tartott a szegedi Nemzetiségek Házában. A beszélgetésből sok érdekességet megtudhatunk nemcsak a szlovákiai hajógyártásról, villamosokról, mozdonyokról, fegyvergyárakról, de fény derül arra is, mi mindent árulnak el számunkra a régi vasúti menetrendek.
– Közeledik a Magyarországi Szlovákok napja, melyen idén is átadják majd a Nemzetiségünkért díjakat. Júniusi adásainkban szokásunkhoz híven bemutatjuk a hallgatóknak az eddigi kitüntetetteket. Ma a műsor második részében a nógrádi Sámsonházáról származó Petró László nyugalmazott iskolaigazgatóval, a budapesti Szlovák Nyugdíjas klub volt vezetőjével hallhatnak beszélgetést.

Szerkesztő: Makai Ildikó

Június 8., csütörtök:
– A 2016-os Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb női alakításért járó díjat Zuzana Mauréry szlovák színésznő kapta a Jan Hrebejk rendezte Tanítónő című szlovák–cseh filmért, ahol a főszereplő, a tanítónő szerepét játszotta el. A filmet június 6-án vetítették a Budapesti Szlovák Intézetben. A vetítés után Mauréry Zuzanával, a film főszereplőjével, és Orechovská Lubicával, a film producerével az MTVA munkatársa, Bencsik János beszélgetett.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Június 9., péntek:
– Nemzetiségi információk
– Felhívások /ismétlés/
– A szerelem kútja a Trencséni várban.
– Pozsonyi anyag – író: Groll Mojmír, zeneszerző: Horváth Ivan.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Június 10., szombat:
– Ezen a szombaton is először Vallási műsorunkkal jelentkezünk, melyben bemutatjuk Janko Siroma orgonaművészt, aki májusban koncertezett a romániai Nagylakon.
– Az aktualitásokban szó lesz egy az oroszlányi szlovákok tárgyi kultúráját bemutató kiállításról is, melyet jövő héten nyitnak meg Vágsellyén.
– Közeledik a Magyarországi Szlovákok napja, melyet idén Rákoskeresztúron rendeznek meg, július 1-én. Ebből az alkalomból felidézzük a 10 évvel ezelőtti ünnepséget, melyet anno egy kis zempléni faluban, Rudabányácskán tartottak.
– A műsor befejező részében a rudabányácskai szlovák önkormányzat elnökével, Bacskai Annával beszélgetünk, aki 2015-ben vehette át az OSzÖ Nemzetiségünkért díját.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Olvasson tovább