Egyéb

Egy hazában: Pünkösd Mendén

A június 4-i adás tartalmából
 
Hallgassa meg!

Ebben az esztendőben a Húsvét után az ortodox Pünkösd is egybeesik a nyugati kereszténység ünnepével. Milyen hangulatban telik ez egy olyan településen, ahol több nemzetiség is él? – a magyarcsanádi román ortodox egyház lelkipásztorát, Bekán Aurélt kérdezzük.

Idén tizenharmadik alkalommal osztották ki a Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjakat, a magyarországi nemzetiségek kultúrájáért folytatott tevékenységek szakmai elismerését Budapesten. Díjat kapott a Biljana Néptáncegyüttes, a Glos polonii szerkesztősége, Jurinkovits József, a Komlóskai Ruszin Nemzetiségi Népdalkör, Lohn Zsuzsanna Éva, Nedró János András, és Ropos Mihály. Kitüntették a Pilisszentkeresztért Kulturális Egyesületet is a pilisi szlovákok hagyományainak őrzéséért és bemutatásáért. Bencsik János kérte telefonhoz az egyesület elnökét, Galda Leventét.

A Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjjal jutalmazottak között volt a hercegszántói Veszeli Szántovcsáni Nemzetiségi Hagyományörző Egyesület is. Az ünnepség után Mándity Predrág elsőként Kózityné Csátity Évát, az egyesület elnökét kérdezte.

Mendén a mai napig őrzik a pünkösdi templomdíszítés hagyományát, és ez a szlovák szokás 2011-ben bekerült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe is. Minden évben Pünkösd vasárnap és hétfőn a szentendrei skanzen templomát is e hagyomány szerint díszítik. De Maglódon is él a szokás, ahol délelőtt kétnyelvű, szlovák-magyar istentiszteletet tartottak. Makai Ildikó mikrofonja előtt beszélt a díszítés hagyományáról  Király Katalin néprajzkutató.

A hazai románság többségében ortodox vallású, ritkább alkalom, hogy a kalendáriumban mozgó ünnepük egybeesik a többi felekezetével, ahogyan idén. Az egykori eleki román Pünkösdökről Bauer Ádám kérdezte Szabó Pétert.

A Baranya megyei Óbánya ma már kevés lakost számlál, főként idősek élnek a zsáktelepülésen. Egykor azonban több száz lakos, és persze sok fiatal élt a mecseki erdő szélén. A Karácsonyt, a  Húsvétot, és a többi ünnepet is népszokások tarkították. A régi Pünkösdökről kérdezte Arnold Krisztina Heim Máriát.

Több évtizede rendezik meg a szlovák nemzetiségi napot Bükkszentkereszten. A sokszínű forgatag énekesei, táncosai és zenészei ilyenkor nem csak a környező nemzetiségi településekről érkeznek, hanem Szlovákia különböző falvaiból. A helyiek pedig most is szlovák ételspecialitásokkal kedveskedtek a vendégeknek. Mács Ildikó járt Bükkszentkereszten.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – június 4., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább