Szlovák nemzetiségi műsor - 22. hét

A Szlovák nemzetiségi műsor május 29. és június 4. közötti adásaiban.
 

Május 30., kedd:
– Átadták az idei Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjakat, a magyarországi nemzetiségek kultúrájáért folytatott tevékenységek szakmai elismerését hétfőn Budapesten.
– Nemzetiségi információk
– Díjat kapott a Pilisszentkeresztért Kulturális Egyesület a pilisi szlovákok népzenéjének és táncának, énekeinek és színpadi produkcióinak megjelenítéséért. Megszólaló: Galda Levente, az egyesület elnöke.
– “A drótos megdrótozza a Napot” címmel hangoskönyvet jelentetett meg a Pilisszentkeresztért Kulturális Egyesület. A lemez eredeti, 77 pilisi szlovák népmesét tartalmazó könyvváltozata – a néhai Lami István áldozatos gyűjtőmunkájának gyümölcse, a kötet szerkesztője pedig Papucsek Gergely volt. Vele és Jánszki Marisa néni dédunokájával, a Pilisszentkeresztért Kulturális Egyesület elnökével, Galda Leventével beszélgetünk. /archív/
– Az első szlovák helikopterről.
– Nyáron lovas kocsi közlekedik Nyitrában.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Június 1., csütörtök:
– Nemzetiségi információk
– Immár 24. alkalommal rendezte meg a Vertigo Szlovák Színház a “Gyerekek gyerekeknek” c. magyarországi szlovák színjátszókör szemlét május 20-án a Szarvasi Cervinus Teátrumban. Megszólalók: Necpalová Monika, Kovács Mirka, Nagy noémi, Felix Belo, Dekrétová Marta, Kötelesová Dagmar.
– A “Gyerekek gyerekeknek” színjátszó szemle győztese a Budapesti Szlovák Iskola “Aké požič, také vráť” c. előadása volt.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Június 2., péntek:
– A mai műsor első részében Janko Siroma orgonaművésszel hallhatnak beszélgetést, aki a vajdasági Kovacicán /Antalfalván/ született, Pozsonyban és Brünnben tanult és májusban koncertet adott a nagylaki evangélikus templomban.
– Június 4-én Pünkösdi Istentiszteletet és Szlovák napot tartanak a Pest megyei Maglódon. Ebből az alkalomból felidézzük a tavalyi Szlovák nap hangulatát.
– Nemcsak Maglódon, de Mendén is él még a pünkösdi templomdíszítés szokása, erről beszélgetünk Király Katalin etnoráfussal.
– A műsor második részében a szlovákiai kis templomokról, műemlék védelemről lesz szó, az összeállítás címe: Prezili, azaz Túlélték.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Június 3., szombat:
– V. Paulíny-Tóth évfordulója
– Nemzetiségi információk
– Fatimai Szűz Mária szobrot szenteltek Budulovban. Megszólaló: Bertalan Gábor katolikus pap, és Bernard Gábor kassai érsek. /ismétlés/
– Bükkszentkeresztnek van egy misztikus, a világon szinte páratlan ereje, melyet a geológusoktól, természetgyógyászoktól kezdve a legelvakultabb ezoterikusokig mindenki kutatott, ismer és elismer. Persze, mindenki a saját látásmódja szerint értelmezi az olykor megmagyarázhatatlan gyógyulásokat, melyek a településen történtek és történnek a mai napig is. Czeglédi Fridával beszélgetünk. /ismétlés/
– Nemzetiségi gála Szegeden – Május 20-án a Szeged Napja alkalmából a Dugonics téri színpadon léptek fel nemzetiségi hagyományőrző csoportok. A szlovák népkultúrát képviselte a nagytarcsai Koszorú asszonykórus és a kistarcsai Pannónia táncegyüttes. Megszólalók: Tóth István, Galántai Mária, Tóth Katalin, és Morvai Anna.
– Húshegyi Gábor, a Budapesti Szlovák Intézet távozó igazgatójának portréja. /ismétlés/
– A “Világháború 1914-1918” c. kiállításról. /archív/

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább