Szonda: Megjelent Obádovics J. Gyula önéletrajzi írása

A május 28-i adás tartalmából
 

Hallgassa meg!

Baktériumok, vírusok, mikroszkópikus gombák ezer milliárdjaival élünk békésen együtt. Szervezetünkben jóval több mikroorganizmus él, mint ahány emberi sejtünk van. Az elmúlt években kialakult egy új kutatási irány, amely azt vizsgálja, hogy a velünk élő baktériumok, vírusok, gombák ökoszisztémájának megváltozása, illetve az ő életműködéseik, az általuk termelt anyagok, hogyan járulhatnak hozzá bizonyos betegségek kialakulásához. Falus András akadémikus, immunológus múlt héten az ún. Primer Prevenciós Fórumon tartott erről előadást. A SE professzorával először arról beszélgettünk, minek van a szervezetünkben egy mikroorganizmus. Mit csinálnak?

Eddig sosem látott holdat fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport. A munka oroszlánrészét azonban az Akadémia Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetének munkatársai végezték. A hold a Naprendszer harmadik legnagyobb törpebolygója, a 2007OR10 körül kering, a Földtől több mint 1,3 milliárd kilométerre. A hold felfedezéséről a kutatók egy színvonalas asztrofizikai folyóirat lapban számoltak be. Kiss Csaba csillagászt hallják a felfedezés történetéről, jelentőségéről, és arról, hogy a Naprendszer egyik legnagyobb bolygójának miért nincsen még mindig valami rendes neve.

Charles Simonyi világhírű szoftverfejlesztő második magyarként kétszer is járt a világűrben. Amikor első űrutazása alkalmából 2007-ben középiskolás magyar diákok tehettek fel kérdést a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó Simonyinak, egyikük azt kérdezte: melyik könyv volt nagy hatással Önre szakmai karrierje során? És Siomnyi azt válaszolta: az Obádovics féle matematika könyv. Ezen a matekkönyvön nemzedékek nőttek fel, de a szerző Obádovics J. Gyula ezen kívül még sok-sok matematika könyvet írt. És alkotott fikciós műveket, sőt erotikus regényeket is írt. Legendás tanára volt a Miskolci és a Gödöllői Egyetemnek, ő a számítástechnika oktatás haza bevezetésének egyik úttörője. Obádovics J. Gyula 90. születésnapja alkalmából nemrégen megjelent Életem, Hiszek a végtelenben című önéletrajzi írása.

Szonda – Kossuth – május 28., vasárnap, 14:06

Szerkesztő-műsorvezető: Gimes Júlia

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább