Egy hazában: A hercegszántói Kalács és rétesfesztiválon jártunk

A május 28-i adás tartalmából.
 

Brüsszelben, az Európai Parlamentben járt a magyarországi szerb közösség két tagú delegációja. Alexov Lyubomir, szerb szószóló és Lásztity Jovánka, a budapesti Nikola Tesla Szerb Általános Iskola és Gimnázium igazgatója több megbeszélést folytatott képviselőkkel. Szó esett több érdekes projektről is, melyek elsősorban a hazai szerb közösség javát szolgálják majd. A látogatás részteleiről Lásztity Jovánkát kérdezte  Mándity Predrág.

Román Nemzetiségi Napot rendeztek tegnap Kétegyházán. A helyi Román Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében főzőverseny és sok koncert várta az érdeklődőket a település főterén. A „Táncsics Mihály” Művelődési Házban „A román nemzetiség múltjából”  címmel nyílt kiállítás, ahol Zombainé Szarka Mária, nyugdíjas tanárnő gyűjteményét tekinthetik meg a látogatók. Kétegyházán már négy éve létezik egy nagy, közös gyűjtemény, amely a Békés-megyei településen élő emberek: románok és magyarok értékeit mutatja be. Bauer Ádám ismertet meg ezzel minket.

Már hagyomány, hogy a Szegeden élő nemzetiségek is csatlakoznak a Szeged Napja Ünnepségsorozat programjaihoz. A Dugonics téren 3 napon keresztül művészeti csoportok mutatkoztak be a Nemzetiségi Gálán. A Móra Ferenc Múzeumban pedig egy nagyszabású kiállítás nyílt a ciprusi görögök történelméről. Bencsik János beszámolója.

Erdős Zoltán soltvadkerti borászatából származik idén a magyarországi németek legjobb rozéja. Ez pedig a sváb hagyományokhoz híven, egy családi brászatban kerül a hordókba. Apáról fiúra száll itt a munka tisztelete és szeretete. Erről az elhivatottságról is beszélt Arnold Krisztina mikrofonja előtt Erdős Zoltán.

A Hecegszántói Horvát Nemzetiségi Önkormányzat volt a házigazdája a IV. Kalács és réteskészítő fesztiválnak, egyben versenynek. 13 csapat több mint 50 féle finomságot készített, tamburazene és folklórműsor kíséretében. Az elkészített kalácsoknak azután nagy keletjük volt. A hazai csapatok mellett horvátországi és vajdasági partnertelepülések is versenyeztek, sőt a Zombori férficsapat vitte el a pálmát a sós kalács kategóriában. Pavlekovics  András a rendezvény házigazdáját  Sztipanov Illést, valamint a Tompai csapat vezetőjét, Rencsár Rozáliát és zsűri elnökét, Jakab Árpád mesterszakácsot kérte mikrofonja elé.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – május 28., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább