×

Domovina: Kepenyes Pál tárlata a Vigadóban

A május 29-i adás tartalmából

Népi hímzések kincsestára Békéscsabán
Rengetegen gyűltek össze dr. Illés Károlyné hímző, „A népművészet mestere“ címmel kitüntetett alkotó életmű -kiállításának megnyitóján. A tárlatot az országosan ismert szakember 70. születésnapján,az Országos Hímző Találkozó első napján nyitották meg a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban. Külföldi szakemberek is részt vettek ezért az eseményen,és szintén köszöntötték a számos szakmai elismeréssel díjazott alkotót.

szerkesztő: Bencsik János
operatőr: Kajtsa Zoltán
vágó: Násztor Róbert

„Káosz” – Kepenyes Pál tárlata a Vigadóban
Kepenyes Pál, a Mexikói Becsületrend tulajdonosa, Kondoros díszpolgára 1926-ban született Kondoroson. Gyermekéveit Szarvason töltötte gyermekéveit. Az Iparművészati Főiskolán Erdei Dezső, a Képzőművészeti Főiskola díszítő szobrász szakán pedig Ferenczy Béni tanítványa volt. 1950- ben koholt vádak alapján 10 év börtönbüntetésre ítélték. 1956-ban kiszabadult, részt vett a forradalomban, majd Bécs, Párizs és New York után Mexikóban talált új hazára és vált világhírű szobrász – és ötvösművésszé. Csak a politikai rendszerváltozás után, 1992-ben tért először haza. Azóta újra meg újra hazalátogatott. Immár harmadik hazai, Káosz című tárlatát még június 4-ig nézhetik meg Budapesten a Vigadóban vagy egy kis ízelítőt kaphatnak belőle a Domovinában is!

szerkesztő: Antala Zsuzsanna
operatőr: Szél Zsolt
vágó: Csepregi János

„A templom éneke” Vértesszőlősön
A Komárom – Esztergom Megyei Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat immár ötödik alkalommal rendezte meg A templom éneke című kórustalálkozót és koncertet. A hangverseny helyszíne a fennállásának 225. évfordulóját ünneplő vértesszőlősi Kisboldogasszony Plébániatemplom volt. A rendezvény egyedülálló műsorszáma a Vértes – Gerecse Szlovák Kórus első közös, templomi fellépése volt. Repertoárjukban csodálatos, szlovák nyelvű Mária – énekek csendültek fel.

szerkesztő: Klausz Karola
operatőr: Pokrián Péter, Borbély Viktor
vágó: Borbély Viktor

Domovina – Duna – május 29., hétfő, 7:50
Ismétlés május 29-én, hétfőn 15:35-től a Duna World-ön!

Szerkesztő: Bencsik János
szerkesztő munkatárs: Antala Zsuzsanna
műsorvezető: Bencsik János

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább