Szlovák nemzetiségi műsor - 21. hét

A Szlovák nemzetiségi műsor május 22. és május 28. közötti adásaiban.
 

Május 22., hétfő:
– Hírek, nemzetiségi információk, programajánló
– Felhívás: várják az írásokat a jövő évi „Nás kalendár”-ba.
– A mai műsorban a virágokról lesz szó, melyek a kedvenceink és hogyan gondozzuk őket. Megtudhatjuk, hol vásárolnak virágot a férfiak, és mióta használják Ecseren a rozmaringot fűszerként is. Ellátogatunk Nagytarcsára, Galántai Marika kertjébe, de megszólal egy pilisszentkereszti és egy bükkszentkereszti asszony is.
– A műsor második felében elsősorban a gyerekeket várjuk a készülékek elé, az élő és a művirágok lesznek a főszereplői a Perpetua c. mesemusicalnek.

Szerkesztő: Makai Ildikó

Május 23., kedd:
– Brit iskolák ramadán idejében.
– Nemzetiségi információk
– Alapítványi bál a Szarvasi Szlovák Általános Iskolában. Megszólaló: Nyemcsokné Zsuzsanna, igazgató.
– 0. osztály lesz a Budapesti Szlovák Gimnáziumban. Megszólaló: Marlokné Szabó Júlia, igazgató. /ismétlés/
– Fatimai Szűz Mária szobrot szenteltek Budulovban. Megszólaló: Bertalan Gábor katolikus pap, és Bernard Gábor, Kassai érsek.
– Bükkszentkeresztnek van egy misztikus, a világon szinte páratlan ereje, melyet a geológusoktól, természetgyógyászoktól kezdve a legelvakultabb ezoterikusokig mindenki kutatott, ismer és elismer. Persze, mindenki a saját látásmódja szerint értelmezi az olykor megmagyarázhatatlan gyógyulásokat, melyek a településen történtek és történnek a mai napig is. Megszólaló: Czeglédi Frida.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Május 26., péntek:
– Chudík Laidlsav évfordulója
– Nemzetiségi információk
– Hviezdoslav vagy Pavol Országh-Hviezdoslav (eredetileg Pavol Országh, magyarosan Országh Pál, korai írói álnevei Jozef Zbranský, Syn ľudu; Felsőkubin, 1849. február 2. – Alsókubin, 1921. november 8.) szlovák költő, drámaíró, műfordító. A mai napig a legnépszerűbb szlovák költők egyike, a modern szlovák költészet úttörő egyénisége.
– Felhívások
– Pozsonyi anyag: író: Pavol Országh Hviezdoslav, Dolejšiová Elena, színészek: Záborský Viliam, Valach Gustáv, Haverl Leopold, Króner Jozef, Meličková Hana, Bálintová Viera, Adamčíková Oľga

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Május 27., szombat:
– Vallási félóra
– A Szlovákiai Evangélikus Egyház nyugati kerületének vezetője, Milan Krivda püspök részt vett Nagylakon a reformáció 500. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen. A külhoni szlovákok életéről, egyházi gyülekezeteiről beszélgettünk vele.
– Szpisák Attila, evangélikus lelkész prédikációja.
– Mária Čileková 2007-ben éppen 50 éve élt Szlovákiában. Pitvarosból települt át először nagymamájával, később szülei is kiköltöztek. 2007-ben készített vele riportot Makai Ildikó, aki a szülőföldről, a kinti újrakezdésről, és a jelenlegi alföldi kapcsolatairól kérdezte a riportalanyt.

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább