Alpok-Duna-Adria: A sziklamászó fotográfus

A június 1-jei adás tartalmából
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós műsora

A fazsindelykészítés mesterségét Horvátország kulturális értékeinek listáján is számon tartják. A horvát „šindra” szó, amely magyarul zsindelyt jelent, a vékony fenyődeszkákat jelöli, melyeket Gorski Kotar lakói emberemlékezet óta tetőfedésre használtak. A gyorsan terjedő, modern megoldások ellenére a Štimac család továbbra is zsindelykészítéssel foglalkozik. Így óvják a természetet, amelyben maguk is felnőttek.

Szlovénia területén a 10. századtól kezdve mintegy 900 vár és kastély épült. Soknak már csak a romjai állnak, de a többségük ma is arra vár, hogy vállalkozók jóvoltából ismét a régi pompájában ragyogjon. Szlovénia legnagyobb várépítménye, a felsőlendvai. Már 20 éve felújítás alatt áll, itt található a Goričko-Raab-Őrség parkok látogatói információs központja is.

Christian Pfanzelt bajor fotográfus számára a hegyek jelentik a pihenést, a munkahelyet és a felüdülést egyaránt. 9 éves korában kezdett el hegyet mászni, profi hegymászó lett belőle. Ma is gyakran járja a sziklafalakat, de legtöbbször fényképezőgéppel, mert egykori hobbija, a fényképezés ma már a megélhetést jelenti számára.

A szlovéniai Idrija több mint félévezredes múlttal büszkélkedhet, amely szorosan összefügg az itt található higanybányászattal. Idrija a 19. századi gyors fejlődése hatására, Ljubljana után az ország második legnagyobb városává vált. A települést a bányászat mellett, a csipkeverés hagyományának őrzése és csipkeiskolája tette ismertté.

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Alpok-Duna-Adria Duna TV – június 1. csütörtök 7.50
Ismétlés: Duna World – június 1. csütörtök 15.30

Videó ajánló

Olvasson tovább