13 nemzetiség múltja és jelene - A Nemzetiségi Kultúrák Napjának minden pillanata

A közmédia idén is megrendezte a Nemzetiségi Kultúrák Napját. Az egész napos élő közvetítéssel és helyszíni bejelentkezésekkel készült televíziós és rádiós műsorfolyam célja, hogy a többségi társadalom jobban megismerje a hazánkban élő nemzetiségeket.

Az egész napos műsorfolyamban fókuszba került a 13 nemzetiség (bolgár, görög, horvát, német, lengyel, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán) kultúrája, népszokásai, gasztronómiája, múltja és jelene. Zenészek, művészek, színészek közreműködésével készült beszélgetések és produkciók, valamint az ország több pontjáról élő bejelentkezések színesítették a programot.

A konyhában egész nap ínycsiklandozó fogások, hagyományos nemzetiségi ételek készültek. Marina Skenderović szürke tőkehal levesét és utánozhatatlan, „buzara” módra elkészített garnélarákjainak receptjét, és ugyanígy Kondorné Krajczár Anna hamisítatlan tejfeles szárított vargányás krumpli levesének és hajdina tortájának elkészítését is megtalálhatják a Nemzetiségi Kultúrák Napja oldalán.

Egy hamisítatlan nemzetiségi kavalkádnak lehettünk részesei a Nemzetiségi Kultúrák Napjának első félórájában.

A stúdióban a Szent Efrém Férfikar énekes produkciójával vette kezdetét az idei Nemzetiségi Kultúrák Napja. Bejátszásokat láthattunk a május 20-i Szegedi Nemzetiségi Vásár programjaiból, Békéscsabán a Garai utcai szlovák tájházban jártunk, végül Turára látogattunk, ahol megismerkedhettünk egy helyi családdal, akik díjnyertes kézműves sajtokat készítenek.

A Nemzetiségi Kultúrák Napja alkalmából az Országgyűlés elnöke ez évben is exkluzív interjút adott a közmédiának. Kövér László arról beszélt, hogy a magyarországi nemzetiségek munkájának milyen szerepe van Magyarország külpolitikájában. Pomázon megkóstolhattuk a helyi német asszonyok csörögefánkját, és a szerbek eredeti csevapját. Ezt követően Beloianniszon ismerkedtünk meg a görög ételekkel, és egy rövid összeállításban a Sina családdal, akik hozzájárultak a Magyar Tudományos Akadémia épületének költségeihez.

A Néprajzi Múzeumban jártunk, ahol a velünk élő nemzetiségek színes viseletéről, érdekes használati tárgyairól, hangszereiről kérdezi Csete Bea a főmuzeológust, majd ugyanebben az intézményben ismerkedtünk meg a ruszin közösség használati tárgyaival, népi eszközeivel. Pomázon a Budapesti Szlovének Egyesületének Szlovén Énekkara népdalt adott elő, miközben közelebb kerültünk a szlovén nyelvhez és népviselethez is.

Következő műsorblokkunkat a Balkan Fanatik élő produkciója nyitotta meg, majd a zenekar két vezetőjével, Georgios Tzortzoglou-val, és Lepés Gáborral beszélgettünk a legnépszerűbb szerb hangszerről. Jerzy Snopek lengyel nagykövetet arról kérdeztük, milyen hatással van Lengyelország és Magyarország kapcsolatára a jó nemzetiségi politika. Műsorblokkunk végén pedig az 1848-49-es szabadságharcról esett szó, amelyben jelentős szerepet vállaltak a nemzetiségi származású tisztek is, mint például Bem József honvédtábornok is.

Pomázon a bábszínház, a gasztronómia, és a táncművészet után ezúttal a vizualitásé lett a főszerep. Vujicsics Tihamér alakja és munkássága volt a témája a legutóbbi pomázi művésztelepnek; az itt készült festmények közül szemezgettünk.

Balázs János zongoraművésszel beszélgettünk az esti szabadtéri zongorakoncertjéről, amely idén is a Szent István Bazilika előtt kerül megrendezésre. Ezt követően Békéscsabán a 17 éves Püski Bencével beszélgettünk, aki már több díjat is nyert a Magyarországi Szlovákok Kutatóintézete által meghirdetett „Ismerd meg gyökereidet” című tudományos diákköri versenyeken.

Visszatértünk a Fejér megyei görög faluba, Beloianniszba, ahol az 50-es években épült lakóházakat tekintettük meg, majd a Polonez Lengyel Néptáncegyüttes produkciójában gyönyörködhettünk. Műsorblokkunk végén ismét az Országgyűlés elnökének, Kövér Lászlónak szavait hallhattuk a magyarországi nemzetiségek helyzetéről, az együttműködésről, és a lengyelekkel való kapcsolatról, barátságról.

Utolsó műsorblokkunkban az idei Nemzetiségi Kultúrák Napjának pillanatait idéztük fel. 13 nemzetiség kultúrájával, népszokásával, gasztronómiájával, művészetével, múltjával és jelenével ismerkedhettünk meg ebben a hat órában.

Tovább a Nemzetiségi Kultúrák Napja oldalára>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább