Egy hazában: Idén is a deszki Szerb Általános Iskola adott otthont a hagyományos szerb szép kiejtési versenynek

A május 21-i adás tartalmából.
 

A magyarországi horvát oktatás napját az Országos Horvát Önkormányzat Pécsett, a nemzetiségi nyelvoktatás egyik „fellegvárában”, a „Miroslav Krleža” Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban tartja ma. Ez az iskolaközpont a magyar közoktatási rendszer szerves részeként, az Országos Horvát Önkormányzat által fenntartott többcélú közoktatási intézményként működik. Győrvári Gábor igazgatóval Sákán Tímea beszélgetett.

Idén is a deszki Szerb Általános Iskola adott otthont a hagyományos szerb szép kiejtési versenynek. 25 diák mutatta be, hogy milyen gyakorlottan olvas szerb nyelvű szöveget. Mándity Predrág járt a versenyen.

Sokan gyűltek össze Illés Károlyné hímző, a Népművészet mestere életmű kiállításának megnyitóján. A tárlatot az országosan ismert szakember 70. születésnapján a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban, az Országos hímző találkozó első napján nyitották meg.  A szlovák származású  népművész a Kárpát-medence motívumait és hímzéstechnikáját adja át a fiataloknak. Több szakkört vezet, amelyek szintén számos elismerésben részesültek. A legsikeresebb a Szlovák Kultúra Házában működik. A kiállítás megnyitóján Bencsik János járt.

Nagy ünnep volt az elmúlt hétvégén Kétsopronyban: 15. születésnapját ünnepelte a Horenka népdalkör. A környező falvakból,  Csorvásról, Kondorosról, Telekgerendásról. is jöttek szlovák hagyományőrző csoportok, és a szlovákiai testvértelepülésről,  Hriňová-Herencsvölgyről is érkeztek táncosok. Iveta Hrobonová az együttes vezetőjével, Majernnyik Istvánnéval idézte fel az elmúlt éveket.

Ezen a hétvégén zajlik a Békéscsaba – Arad – Békéscsaba Nemzetközi  Szupermaraton, melyet az idén 20. alkalommal rendeznek. A szervezők munkáját minden évben segíti a Békéscsabai Román Nemzetiségi Önkormányzat is. A testület jelenlegi elnöke, Juhász Tivadar, a kezdetektől részt vesz az eseményen, ahol évről évre több versenyző áll rajthoz. Először őt kérdezte Bauer Ádám.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – május 21., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább