Vers napról napra - 21. hét

A május 22. és 28. közötti tartalomból
 

Június 22., hétfő:
Hárs Ernő
„Hárs Ernő akárhonnan indul el, különösen az elmúlt évtizedben írott verseiben, ha a leghétköznapibb látványból, ha az európai művészet évszázados emlékeiből, valami erkölcsi szabályt keres, a maga és mindnyájunk életére, sorsára érvényes, többnyire metafizikai igazsághoz jut.” – írta Lator László. Hárs Ernő verseit Végvári Tamás mondja el.

– Szent Kristóf mondja
– Felástad apám
– Szép volt 

Hallgassa meg!

Június 23., kedd:

Iancu Laura (Versmaraton 2017)
„Szeretném másképp (is) megismerni a világot, a létezés rejtelmeit, mint ahogy a nevelés, a tudomány ezt lehetővé teszi vagy közvetíti számomra. A költészet más „érzékszerveket” mozgósít, olyan világok bejárását teszi lehetővé, amelyek megismerésére nekem szükségem van, hogy ebben a világban boldogulni tudjak, hogy a világban lévő jót és rosszat kezelni tudjam”. – mondta egy beszélgetésben Iancu Laura. A költőt hallják.

– Prágai Tamásnak 
– Fénykép anyámmal
– Leszáll a köd 
– Nádszálak 

Hallgassa meg!

Iancu Laura mondta el verseit.

Június 24., szerda:
Lázár Balázs (Versmaraton 2017)
„Ki ez az ember? Mit akar? Ő lenne az, aki nem csupán megsejti, meglátja(?), hanem majd érvényesen és szépen ki is mondja a titkot? Hinnünk kell benne. Kíváncsian, nyitottan.” – írta egykor Lázár Balázs színész-költőről Bertók László. Lázár Balázst hallják.

– Balatónai-Keszthely
– A bolond utolsó előtti éneke
– Csillagdzsúdó 

Hallgassa meg!

Lázár Balázs mondta el verseit.

Június 25., csütörtök:
Juhász Gyula
„Nem volt rossz, sem jó,
Csak ember, fáradt,
Várt, várt és nem lelt
Soha csodákat.„- írta egy versében a boldogtalansággal küzdő Juhász Gyula .Két versét Fáy András és Szentirmai Ákos megzenésítésében Mensáros László és Ruttkai Éva előadásában hallják.

– Búcsú 
– Szerelem?

Hallgassa meg!

Juhász Gyula verseit Mensáros László és Ruttkai Éva előadásában hallották.

Június 26., péntek:
Tóth Árpád
100 éve, 1917 május 26.-án született a XX. század színházi és filmművészetében meghatározó jelentőségű, Kossuth-díjas művésznő Szörényi Éva, aki már a Színművészeti Akadémia növendékként a Nemzeti Színház tagja lett, és az ország első színházának egyik vezető színésznőjeként több mint húsz éven keresztül lépett Magyarországon színpadra. Volt Melinda, Tünde, Cordelia, Miranda, Ophelia, Desdemona, de igazi nagy sikerét Madách Az ember tragédiájának Évájaként érte el. Az „örök Éva” 1956-ban hagyta el hazáját, és megfogadta, nem tér vissza, ameddig szovjet katonák állomásoznak Magyarországon. 1991-ben látogatott először Budapestre. A színházi és a filmes munka mellett Szörényi Éva hangja a Magyar Rádióban is gyakran hallható volt, emlékezetes irodalmi műsorok, színdarabok szereplőjeként. Tóth Árpád versét most az ő előadásában hallják.

– Tóth Árpád: Április

Hallgassa meg!

Tóth Árpád versét Szörényi Éva mondta el.

Június 28., vasárnap:
Arany János
200 éve született Arany János.
Minden szál hozzá vezetett és minden szál tőle vezet, a magyar szellemi életnek ő a sugárzási központja – Szerb Antal. Arany János versét Tímár Béla mondja el.

– Tetemre hívás

Hallgassa meg!

Arany János balladáját Tímár Béla mondta el.

Vers napról napra – Kossuth – május 22-28., 20:53

A műsort Bognár Mónika, Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább