Egyéb

Egy hazában: Három ország 100 ifjú zenésze a pomázi Harmonika Táborban

A május 14-i adás tartalmából.
 

Az elmúlt hétvégén elballagott az egyetlen hazai román középiskola, a gyulai „Nicolae Balcescu” Gimnázium 42 végzős diákja. Két osztály búcsúzott idén az „alma mater”-től. Az egyik kissé szomorúan, hiszen osztályfőnökük, Elena  Olteanu, már nem érhette meg ezt. Kaupert Júlia is ott volt az ünnepségen.

Pro Urbe díjjal tüntette ki Tótkomlós városa Szpisák Attila evangélikus lelkészt. A 2001-es avatása után egy pécsi segédlelkészi év, majd egy pozsonyi ösztöndíjas esztendő jött pályáján. Ezt követte a lelkészi szakvizsga megszerzése a budapesti szlovákajkú gyülekezetben. Innen hívta meg lelkipásztorának a Tótkomlósi Evangélikus Egyházközség. Szpisák Attilával Makai Ildikó beszélgetett.

A Pécsi Tudományegyetem Horvát nyelv és irodalom Tanszéke évente két tanulmányutat szervez Horvátországba oktatói és hallgatói számára. Az anyaországban tett látogatás célja többszörös: egyrészt, a hallgatók új, még nem látott helyszíneket ismerhetnek meg, másrészt élményekben és ismeretekben gazdag tanulmányútról térnek haza. Az idei háromnapos kirándulásról Füri Tamás Blazsetin Istvánt, a Horvát Tanszék oktatóját, valamint Filákovity Mláden hallgatót kérdezte.

A Magyarországi Német Kórusok, Zenekarok és Táncegyüttesek Országos Tanácsa a tavalyi minősítő után nemrégiben Pécsváradon rendezte meg a magyarországi német ifjúsági fúvószenekarok fesztiválját. Az ország legjobb együttesei jöttek el, hogy bemutassák művészetüket. Schulteisz Gábor járt a fúvós-találkozón.

A Pomázi Szerb Önkormányzat és a Szelo Zenekar szervezésében, Pomázon második alkalommal tartottak harmonikás mesterkurzust, amelyre három ország ifjú zenészei jöttek el. Az érdeklődés messze túlszárnyalta a szervezők számításait, hiszen csaknem százan jelentkeztek, ami nem is csoda, hiszen a továbbképzést az idén is Lyubisá Pávkovity, ismert szerb harmonikaművész tartotta. Mándity Predrág látogatott Pomázra.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – május 14., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább