ALPOK-DUNA-ADRIA: A mulatós zene királyai

A május 18-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós műsora.

Markantun de Dominis horvát gondolkodó és korának egyik legjelentősebb tudósa 1560-ban született Rab – szigetén. Papként a keresztények megbékéléséért és egyesítéséért szállt síkra, de felemelte szavát a világi és egyházi hatalom szétválasztásáért és a pápa hatalmának csökkentéséért is. Ezért kizárták az egyházból és felejtésre ítélve, a mai napig nem rehabilitálták.

A RAI Dél-tiroli Stúdiójából érkezett riport főszereplője szakács és mesemondó egy személyben. Brixenben hetente egyszer felkeresi a Szolidaritás Házát, amely migránsoknak ad otthont, akik közül sokan arab országból származnak. Így aztán kézenfekvő, hogy a szakács ezúttal az arabok egytálételéről, a tajine-ról és annak keletkezéséről mesél.

A denevér azon kevés állat közé tartozik, amely vaksötétben is képes akár hajszálvékony tárgyak észlelésére. A világon több mint ezerféle denevérfaj él, többségük a trópusi és szubtrópusi régiókban. Európa a kistestű fajoknak ad otthont, ezek közül Szlovéniában 30- féle található meg. Világszerte védettséget élveznek. Ennek oka, hogy az emberi tevékenység hatására veszélybe kerültek természetes és részben természetes élőhelyeik is.

A szlovén Avsenik fivérek, Slavko és Vilko az ötvenes éveikben a népzene merőben új, eredeti, addig nem létező formájának alapjait fektették le. Együttesük és az általuk szerzett dalok elképzelhetetlen sikereket értek el. Zeneműveiket Európában többet játszották, mint a Lennon-McCartney szerzőpároséit. Harminc éve múzeumot hoztak létre tiszteletükre szülőhelyükön, Begunjében.

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Alpok-Duna-Adria – Duna TV – május 18. csütörtök 7:45
Ismétlés: Duna World – május 18. csütörtök 15:25

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább