Szlovák nemzetiségi műsor - 19. hét

A Szlovák nemzetiségi műsor május 8. és május 14. közötti adásaiban.
 

Május 8., hétfő:
– Hírek, nemzetiségi információk
– Ülésezett a Magyarországi Szlovákok Szövetsége közgyűlése. Interjú Egyedné Baránek Ruzenka elnökkel.
– A napokban ünnepelte 60. születésnapját Dr. Tóth István történész, a szegedi Móra Ferenc Múzeum történeti osztályának vezetője. Ebből az alkalomból hallhatnak egy hosszabb beszélgetést vele a nemzetiségi létről, új publikációkról, a szlovákiai múzeumokkal való kapcsolataikról és a szegedi papucs történetéről.
– Hétfő lévén a műsor második órájában a legfiatalabbaknak kínálunk egy szlovák mesejátékot „Hová repül télire a körhinta” címmel.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Május 9., kedd:
– Európa Napja
– Magyarországi Szlovák Pedagógusok Napját rendeztek április 28-án a Budapesti Szlovák Iskolában. A nemzetiségi nyelv új tanítási stratégiáról Hollerné Racskó Erzsébet, az OSzÖ elnöke beszélt, a Tessedik Sámuel életéről és munkásságáról Lászik Mihály, az OSzÖ Oktatási Bizottság elnöke számolt be. Megszólalók: Marlok Júlia, a Budapesti Szlovák Iskola igazgatója, Komjáti Ruzsenka, és Papucsek Lajos.
– Nemzetiségi információk
– Felhívások /ismétlés/

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Május 10., szerda:
– 2017. május 12-én Dr. Illés Károlyné hímző és tervező, a Népművészet Mestere 70. születésnapja alkalmából, a Békés megyei Népművészeti Egyesületben életmű kiállítást rendez, hímző találkozóval és továbbképzéssel egybekötve. A kiállítás megnyitója 16 órakor kezdődik Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeumban.
– A mai adásban a kiállításról és a békés megyei ködmön díszítésről beszél a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója, Andó György.
– Az interjúban dr. Illés Károlyné, a Népművészet mestere beszél a hímzés tudományáról, valamint a részben Békéscsabán, a Szlovák Kultúra Házában működő Rozmaring hímző körről.

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Május 11., csütörtök:
– Hírek, nemzetiségi információk, aktuális felhívás a Pest megyei szlovákok támogatására.
– A hét végén a romániai Nagylakon ünnepséget rendeztek a Reformáció 500. évfordulója alkalmából. A nemzetközi konferenciát, kiállítást, ünnepi közgyűlést, orgonakoncertet és kulturális műsort követően Istentisztelettel zárult a program, melyen részt vett a szlovákiai evangélikus egyház elnök püspöke, Milos Klátik is. Megszólal a házigazda, helyi szlovák gyülekezet esperese, Juraj Bálint is, de szó lesz a szlovákiai evangélikus egyház keleti egyházmegyéjének programjairól is, melyekről Slavomír Sabol püspök számol be.
– Szombaton a Nógrád megyei Nézsán majálist rendeznek. Ebből az alkalomból a műsor második részében felidézzük egy korábbi szlovák nemzetiségi nap és majális hangulatát.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Május 12., péntek:
– Nemzetiségi információk
– Az Egyesület 2002-ben alakult. A népdalkörnek 22 nyugdíjas tagja van. A Hagyományőrző Egyesület vezetője Zelenyánszki Jánosné, a Népdalkör vezetője Majernyik Istvánné, harmonikán kíséri Krizsán Pál. A népdalkör célja a szlovák népdalkincs ápolása, továbbadása a fiatalabb generációknak. Minden évben szerveznek olyan rendezvényt, mely a hagyományok ápolását szolgálja. Megszólalók: Majernik Piroska, Zelenyányszki Mária, Szabó Dorottya, Petrovszki Pál. /archív/
– Pozsonyi anyag – zeneszerző: Trnečka Bohumil , író: Tešovičová Anita, együttes: BIG BAND RADIO BRATISLAVA. Színészek: ŠVERCELOVÁ Gréta, BENEDIK Jozef, ROZSÍVAL Jaroslav, MIŠÍK Peter, NOGA Miroslav, DEBNÁR Peter, JARJABEK Dušan, MIKULÍK Pavol, ŠALAGOVÁ Oľga, KOTRŠOVÁ Naďa, PALDIOVÁ Ria, BORSKÁ Olívia, KOSÍROVÁ Zora.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Május 13., szombat:
– Vallási magazin
– A reformáció 500. évfordulójára emlékeztek a romániai Nagylakon.
– Miloš Klátik, a Szlovák Evangélikus Egyház elnök-püspökének prédikációja felvételről a romániai Nagylakról. A reformáció 500. évfordulójára emlékeztek az Istentiszteleten.
– Miloš Klátik, a Szlovák Evangélikus Egyház elnök-püspöke magazinunknak adott exkluzív interjút arról, hogyan ünnepel az anyaegyház Szlovákiában, illetve beszél a külhoni szlovák gyülekezetek ünnepi megemlékezéseiről.
– Slavomír Sabol, a Kelet-Szlovákiai Evangélikus Egyházmegye püspöke is részt vett Nagylakon a reformáció 500. évfordulójának alkalmából szervezett ünnepségsorozaton.
– Juraj Bálin, nagylaki evangélikus lelkész beszél arról, hogyan foglalja az év során prédikációiba Luther tanításait.
– A romániai Nagylakon nincs ballagás az Általános Iskolában. A legnagyobb ünnep a végzősök és családtagjaik számára az úgynevezett „Nagy próba”. A nyolcadikosok a tanév során tánciskolába járnak, majd az év végén mutatják be a szülők előtt ünnepélyes keretek közt tudásukat. A társastáncok bemutatóját éjszakába nyúló mulatság követi, ahol csak a végzősök és tanáraik vannak jelen. Múlt pénteken a rendezvényen jártunk.
– Marián Švoňava a Breznóbányai Alapfokú Művészeti Iskola Fúvószenekarának vezetője. A zenekar is bemutatkozott a hétvégén Nagylakon, ahol a reformáció 500. évfordulójára emlékeztek.
– A reformáció 500. évfordulójára emlékeztek a romániai Nagylakon. A rendezvény része volt egy színvonalas gálaműsor is. Ebből hallhatnak ízelítőt.
– A Trenčianska dvanátska Fúvószenekar felvételeiből válogattunk.

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Május 14., vasárnap:
Szokásunkhoz híven, ezen a vasárnapon is válogatást hallhatnak az elmúlt héten elhangzott érdekesebb riportokból, összeállításokból. Szó lesz a Magyarországi Szlovákok Szövetsége legutóbbi közgyűléséről, és 60. születésnapja alkalmából köszöntjük Dr. Tóth István muzeológust, a szegedi Móra F. Múzeum történeti osztályának vezetőjét. Ellátogatunk a Budapesti Szlovák Általános Iskolába és Gimnáziumba, ahol első ízben rendezték meg a Magyarországi szlovák pedagógusok napját, majd a műsor utolsó részében a kékfestő készítésének titkaiba avat be bennünket Peter Trnka, szlovákiai népművész mester.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Olvasson tovább