×

Ukrán nemzetiségi műsor: A Csernobili tragédia áldozatainak Emléknapja

A május 5-i adás tartalmából

Április 28-án az Ukrán Országos Önkormányzat szervezésében emlékkoncert került megrendezésre a csernobili katasztrófa áldozatainak tiszteletére. A rendezvény elején felszólalt Kravcsenko György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke, Hartányi Jaroszlava, a Magyarországon élő ukránok parlamenti szószólója, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület, az Ukránok Európai Kongresszusának elnöke, az Ukránok Világkongresszusának első elnökhelyettese, továbbá Ukrajna Magyarországi Nagykövetségének képviseletében Jevhen Dovzsenko titkár.

Idén, április 26-án a csernobili tragédia 31. évfordulórája emlékezünk. 31 évvel ezelőtt, 1986 április 26-án éjjel, az emberiség történetének legnagyobb technogén katasztrófája rengette meg Európát. Kijevi idő szerint 1:23:44-kor a Csernobili Atomerőmű 4-es reaktora robbanásának következtében radioaktív anyagokat szórt szét Ukrajna északi részén, Fehéroroszországban,a Baltikumban, Lengyelországban, Svédországban, Finnországban és Európa számos más országában. A robbanás erősségét 300 Hirosimával azonosítják. 

A robbanás és a velejáró tűzoltás következtében, ami magában is 10 napon át tartott, 31 ember vesztette életét, 200-an kerültek kórházba. 28 hős tűzoltó, élükön a 23 éves Volodimir Pravikkal már a robbanást követő első órában a helyszínen dolgoztak, azonban többségük eme fiatal hősöknek tűzhalált haltak vagy a magas dózisú sugárzás következtében vesztették életüket.

600 000-re datálják azon likvidátorok számát, akik a tűzoltásban és a terület megtisztításakor, életüket feláldozván váltak a katasztrófa áldozatává, közel 8 400 000-en fertőződtek meg csak Ukrajna, Fehéroroszország, Oroszország területén.

Több mint 155 000 négyzetkilométer bepiszkított terület, 22 000 négyzetkilométer tönkretett mezőgazdasági termőföld, 404 000 ember, akik kénytelenek voltak örökre elhagyni szeretett otthonaikat és milliós nagyságrendek, akik csak a ZÓNÁNAK nevezett fertőzött övezetben folytatták mindennapjaikat – Ez Csernobil hagyatéka.

A hivatalos beszédek után Damjan atya közös imádkozásra invitálta a vendégeket a csernobili katasztrófa elesetteiért, ezt követően Kormányos Alekszandra előadásában egy verses-zenés kompozícióval emlékeztek meg a tragédiáról. Elhangzottak: Tamara Mandics “Csernobil”, Malyva Szvitankova “Hallgatnak a szavak…”, Lina Kosztenko “A szemeddel azt mondtad: Szeretem”, Ivan Dracs “Örök anyai elégia”, Viktor Zadvornij “Csernobil hőseinek”, Okszana Pahlyovszka “O, fordulj vissza”, Hanna Csubacs “1986 tavasza” versek. A zenei aláfestést az Ukrán Országos Önkormányzat együttese az “Ukrán Melódiák” biztosította Zan Uljana (hegedű), Stohl Péter (cselló), Gerete Natalia (zongora) kíséretében, akik Wolfgang Amadeus Mozart “Requiem”, Johann Sebastian Bach “Ária”, Jules Massenet “Meditáció”, George Last “Magányos pásztor”, Francis Lai “Szerelmi történet”, Miroszlav Szkorik “Melódia” világhírű műveit játszották.

Az emlékkoncert zárásaként az Ukrán Országos Önkormányzat Vasárnapi Iskolája növendékeinek előadásában elhangzott Ukrajna egyházi himnusza a “Mindenható, egyetlen Isten…”

A rendezvényen megtekinthető volt egy, a csernobili katasztrófa témájának szentelt fotókiállítás is.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Ide kattintva hallgathatja online>>>
Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább