Egyéb

Folyamatosan zajlanak a mindennapjaink

Heisler András, a Mazsihisz elnöke beszélt legutóbbi amerikai megbeszéléseiről, de szóba került még a Szeretetkórház ügye is. A legnagyobb zsidó szervezet vezetőjét Barát Tamás és Breuer Péter kérdezte.
 
Hallgassa meg!

Megszokott a kérdés, mi újság a Síp utcában?

Dolgozunk, készülünk a Zsidó Kulturális Fesztiválra, nagyon sok beruházás előkészítése zajlik, a Rumbach utcai zsinagóga pályáztatása, közben meg folyamatosan zajlanak a mindennapjaink, úgyhogy minden rendben van.

A Zsidó Kulturális Fesztivál mikor kezdődik?

Augusztus végén, szeptember elején és úgy néz ki, idén is egy nagyon színvonalas programot tudunk produkálni.

Ön szinte most érkezett meg az Egyesült Államokból, mi volt az ottani látogatásának a célja?

Először Washingtonban voltam, ahol az amerikai külügyminisztériumban voltak megbeszéléseim, négy részlegben, az egyik globális kérdésekkel foglalkozik, a másik az antiszemitizmus problémájával, a harmadik a kelet-európai ügyekkel. A megbeszéléseken a magyarországi zsidóság helyzetéről beszélgettünk, én mindenhol megkérdeztem, hogy mire lehet számítani az Egyesült Államok részéről. Köztudott, hogy eddig Európában az Egyesült Államok a demokráciának, az antiszemitizmus elleni küzdelemnek mindig is erős hordozója volt, kíváncsi voltam arra, hogy ebben lesz-e valami változás.

Azt is szeretném azonban megtudni, hogy az amerikai partnerek mit kérdeztek Öntől, mire voltak kíváncsiak?

Az előző gondolatot befejezve, annyit válaszoltak nekem, hogy nem lesznek ezekben az ügyekben változások az új amerikai vezetés részéről, ezt egyébként láthattam, olvastam is, amikor kint voltam, hiszen az amerikai külügyminiszter nyilatkozott arról, hogy ezek az értékek számukra változatlanul fontosak. Engem több mindenről kérdeztek, például olyan ügyekben is, amelyek a nagypolitikát érintik, én azért igyekeztem a zsidóságot közvetlenül érintő kérdéseket fenntartani.

Mi történt a washingtoni tárgyalások után?

New Yorkba utaztam, a Zsidó Világkongresszus ülésére. Ez nagy esemény volt, 90 ország 600 küldöttje vett ezen részt. Sok mindenről volt szó, de a legizgalmasabb része a rendezvénynek a választás volt. A ZSVK ismét Ronald S. Lauder urat választotta meg a szervezet elnökévé, szerintem teljesen megérdemelten, hiszen annyi zsidó projektet indított el többek között Európában, amelyek példaértékűek, mint a szociális segítséget nyújtó programok, a több iskola is, amelyek a nevét is viselik, de említhetném a szarvasi tábort is.

Mi történik a Szeretetkórházzal?

A tavalyi évben az egyszázalékos kampányunk egyik célja egy új röntgenkészülék beszerzése volt a kórház javára, az eszköz megérkezett. A Mazsihisznek mindig is volt egy nagy álma az intézménnyel kapcsolatban, mégpedig az, hogy fejlesszük tovább, akár egy európai szintű gerontológiai központot csináljunk a kórházból. Azért ennek az álomnak komoly anyagi vonzatai vannak, kezdve attól, hogy a kórházat építészeti szempontból is újra kell tervezni, építeni, de szükség van olyan műszerekre, felszerelésekre, amelyek lehetővé teszik ezt a magas szintű gyógyító, rehabilitációs munkát. Mi ezt az álmot megterveztük, már van egy költségvetése is, én múltkor, amikor a miniszterelnök úrnál jártam egy megbeszélésen, felvetettem az álmunkat, ő mindenesetre nagyon nyitottan fogadta az általam elmondottakat. A megbeszélést követően már meg is keresett Balog Zoltán miniszter úr.

Köszönjük a beszélgetést.

Az interjú a 2017. május 5-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

 

Videó ajánló

Olvasson tovább