Egyéb

Egy hazában: Sakk-egyesületet alakítottak a magyarországi románok

A május 7-i adás tartalmából.
 

Az elmúlt hétvégén a Magyarországi Horvátok Szövetsége Versenden tartott közgyűlést. A tavalyi esztendő munkájáról szóló beszámolók elfogadása után, az idei év terveiről és feladatairól volt szó. A horvát szervezet tagjai kulturális- gasztronómiai programokban is részt vehettek. Osztrogonácz József elnökkel Sákán Tímea beszélgetett.

Részt vettem a szabadságharc megmozdulásaiban – ezt a címet viseli az a kötet, amely az újszentiváni Putnik Tivadar Toskóról, az 1956-os forradalom egyik kiemelkedő alakjáról szól, aki szerb származású volt. A kiadvány szerzője Miklós Péter címzetes főiskolai tanár – a kötet megjelenését az 56-os Emlékbizottság támogatta. Mándity Predrág járt az újszentiváni könyvbemutatón.

Pro Urbe díjjal tüntette ki Tótkomlós városa Hrivnák Tünde divattervezőt, hiszen munkásságában máig nagy jelentőséggel bír a Tótkomlósról hozott hagyományok szeretete és tisztelete. Nemzetközileg elismert kollekciói mára már nagy sikerrel bejárták a világot, és szülővárosát, Tótkomlóst mindenhol nagy szeretettel említi és népszerűsíti. Bencsik János kérte mikrofon elé.

Sakk-egyesületet alakítottak a magyarországi románok. Elnöknek Kozma Jánost választották, aki már több éve a gyulai sakk-élet „motorja”. A hazai románok körében nagy népszerűségnek örvend a sakk. A 70-es, 80-as években települések közötti versenyeket szerveztek, napjainkban pedig évente két sakk kupát rendeznek: télen, a magyarországi román hetilap nevét viselő „Foaia Romaneasca”-, nyáron pedig a „Hoczopán Sándor” Kupát. Bauer Ádám először az elnököt kérte telefonhoz.

Számos német nemzetiségi zenekar muzsikál Magyarországon, zenélnek bálokon, esküvőkön, de gyakran külföldön is. A szomori fiúk 15 éve muzsikálnak a hazai német közönségnek és a sváb zenét szerető hallgatóságnak. Vezetőjükkel, Pratz Tamással Arnold Krisztina beszélgetett.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – május 7., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább