Vers napról napra - 19. hét

A május 8. és 14. közötti tartalomból
 

Május 8., hétfő:
Somlyó György

„Somlyó az az alkotó, aki életművével, egyéniségével valami olyanra hívja fel figyelmünket, valami olyanra inspirál minket, ami egészen sajátos, egészen szokatlan. Habozás nélkül mondom: mester, aki kikerülhetetlen, aki bélyegzi egy korszak irodalmát, művészetét.” – Petőcz András. Somlyó Györgyöt hallják.

– Játékok
– Olykor az ábrándot is…
– Én is nyilatkozom
– Amíg

Hallgassa meg!

Somlyó György mondta el verseit.

Május 9., kedd:
Batsányi János

A magyar író évszázadokon át nem ügyelt a származására. Az első, akire származása irtózatos erővel nehezedett, hogy egy életre szóló lidércnyomásként meghatározza jellemét, megszabja sorsának fordulatait, igájába törje még a tehetségét is, a jobbágysarjadék Bacsányi volt. Nem tűr ellenkezést, hogy leplezze a hátrányt, amit behozhatatlannak érez. Áldozat és rab, aki szinte őrjöngve dicsőíti a függetlenséget. – 1935 Nyugat Halász Gábor kritikus, irodalomtörténész. Batsányi János verseit Mensáros László mondja el.

– A magyar író
– A látó
– Bíztatás

Hallgassa meg!

Batsányi János verseit Mensáros László mondta el.

Május 10., szerda:
Kányádi Sándor

„Az én foglalkozásom olyan, hogy majd csak a halálom után derül ki, volt-e értelme annak a sok versnek, amit életemben megírtam. Ha a késői utódok találnak majd valami érdemlegeset írásaimban, akkor talán elmondhatom, nem volt értelmetlen vesződség munkálkodásom.” 1929 május 10-én született Kányádi Sándor.

Hallgassa meg!

– Öreg ének
– Bánatni és nem akarlak
– Kicsi behajló nyárfa

Május 11., csütörtök:
Kosztolányi Dezső

„Lámpással kell keresni az olyan magyar versolvasót, aki ne szeretné Kosztolányit.Ha váratlanul elhangzik a neve valahol, minden arcon átfut egy kis derű, mintha ki-ki egy kedves, családi emlékére gondolna, vagy egy friss, tengerparti utazásra. Népszerűsége intim, személyes, és hogyne volna az, hiszen maga volt a személyes szeretetreméltóság, két lábon járó cáfolata annak a felfelmerülő lélektani elméletnek, miszerint a művészet kompenzáció, hogy a művész életbeli hátrányait, fogyatékosságait egyensúlyozza művével”. – Nemes Nagy Ágnes

Hallgassa meg!

– Ódon, ónémet, cifra óra
– Azon az éjjel

Kosztolányi Dezső verseit a Kaláka együttes előadásában hallották.

Május 12., péntek:
G. István László

G. István László költészete nem könnyű olvasmány: az olvasó teljes figyelmére igényt tart, azt a gyakran intuitív tudást, amit a létről és a világról megszerzett, (az ő szavával) nem „könnyíti ki” a vers megformálása során. – Mesterházi Mónika

G. István Lászlót hallják.

– Élni érdemes
– Bekeríti házát
– Féktelen
– Hogy tegyem össze

Hallgassa meg!

G. István László mondta el verseit.

Május 13., szombat:
Vörös István

„Gyerekkoromban csillagász vagy kémikus szerettem volna lenni. Nagyon szívesen lennék festő. Esetleg rendező. Vagy zongorista. Szerencsére mindazt meg lehet csinálni versben. Úgy 10-20-30 év gyakorlás után.” – Vörös István. A költőt hallják.

– A szomorúságra, a fényre
– Mikor már mindenki
– Önimádat

Hallgassa meg!

Vörös Istvánt mondta el verseit.

Május 14., vasárnap:
Arany János

Hallgassa meg!

 200 éve született Arany János.

„Minden szál hozzá vezetett és minden szál tőle vezet, a magyar szellemi életnek ő a sugárzási központja.” – Szerb Antal. Arany János verseit Ajtay Andor és Mádi Szabó Gábor előadásában hallják.

– Évek, ti jövendő évek
– Balzsamcsepp

Arany János verseit Ajtay Andor és Mádi Szabó Gábor mondta el.

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább