Szlovák nemzetiségi műsor - 17. hét

A Szlovák nemzetiségi műsor április 24. és április 30. közötti adásaiban.
 

Április 24., hétfő:
-Hírek, nemzetiségi információk, aktuális felhívások
-A hétvégén Tótkomlóson átadták a Pro Urbe díjakat. Az elismerést ez alkalommal Szpisák Attila lelkész vehette át, aki 2007- től áll a Tótkomlósi Evangélikus Egyházközség gyülekezetének és intézményeinek szolgálatában. Fontos számára az identitás kérdése, ami nem csak a magyar, hanem a szlovák és a keresztyén életvitel esetében is jelentős. A másik díjazott Hrivnák Tünde divattervező volt, akinek ruhakölteményei a hagyományt, szépséget és eleganciát jelenítik meg a modern nőn, aki a hétköznapokban is szeret egyedien és elegánsan öltözködni. Nemzetközileg elismert kollekciói mára már nagy sikerrel bejárták a világot. Szülővárosát, Tótkomlóst mindenhol nagy szeretettel említi és népszerűsíti. Mai műsorunkban megszólal mindkét kitüntetett.
-A második hírösszefoglalót követően elsősorban a gyerekeket várjuk a készülékek elé, ma a Konzerv Konrád c. mesejátékot hallhatják.

Szerkesztő: Makai Ildikó

Április 25., kedd:
– Holnap lesz az emléknapja a csernobili atomkatasztrófának, amely 1986. április 26-án történt az ukrajnai (akkor a Szovjetunió tagállama) Pripjaty és Csernobil városok melletti Vlagyimir Iljics Lenin atomerőműben.
– Április 22-én rendezte meg a szegedi Nemzetiségek Háza a nemzetiségi foci kupát. A szlovák csapat kapitánya Csirik György volt.
– Az álmok hullámokban érkeztek. Néhány hétig minden éjszaka álmodtam anyáról, és aztán néhány hónapig egyszer sem. Néhányszor úgy gondoltam, hogy az emlékeim róla már elúsztak az álmaimból. Hogy már megtisztultam tőlük, és többé nem térnek vissza. – Svetlana Žuchová szlovák írónővel Jelenetek M életéből c. regényéről beszélünk.
– Michal Havran, szlovák író és újságíróval, a politikai tv műsor szerkesztőjével, az Európa valláshelyzetéről és az Analfabéta c. regényéről beszélgetünk.
– Hlozanyban, a vajdasági szlovák faluban kerül megrendezésre a hagyományos Alföldi vásár és folklór találkozó.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Április 27., csütörtök:
– Hírek, nemzetiségi információk, programajánló.
– A pásztorok életét bemutató néprajzi kiállításra látogatunk, mely május 18-ig látható Tótkomlóson, a Szlovák Regionális Kulturális Központban.
– Ma délután a budapesti Csili Művelődési központban egy népvieleti kiállítás nyílt a Nagytarcsai ingek és pruszlikok címmel, mely május 31-ig látható a főváros XX. kerületében. A többnyire kék árnyalatokkal hímzett nagytarcsai viselet legnagyobb szakértője, a helyi szlovák hagyományok és értékek legaktívabb ápolója és megmentője, Galántai Györgyné Marika mutatja meg nekünk a műsor második erészében népviseletbe öltöztetett babáit, szoknyáit, pruszlikjait, kendőit és abroszait.

Szerkesztő:Makai Ildikó

Április 28., péntek:
– Egyre népszerűbb a természetes anyagok használása az építészetben.
– Szlovák Tájházak konferenciája 2015 /archív/
– Pozsonyi anyag – Író: Kákos Martin, színészek: Stavná Zuzana, Košická Dana, Krúpa Ivan, Antol Milan, Zetyák Jozef.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Április 29., szombat:
– Vallási magazin
– Egyházi hírek
– Évfordulónaptár
– Április 21-én emlékeztek meg Tótkomlóson a szlovák amatőr színjátszás 110. évfordulójáról. Az évforduló kapcsán fotókiállítást is rendeztek, de a mostani színjátszók a nagybánhegyesiek Drótos c. egykori sikeres egyfelvonásosát is bemutatták. A kiállítás kurátorával és a színjátszókkal készült beszélgetésre invitáljuk Önöket.
– 1995-ben készült beszélgetésekkel emlékezünk vissza a tótkomlósi szlovák színjátszás aranykorára.
– Mivel foglalkozik a Szlovák Tudományos Akadémia nyelvészeti intézetének onomasztikai társasága? A kérdésre Iveta Valentová az intézet tudományos munkatársa ad választ, aki a közelmúltban tartott előadást a Szegedi Egyetemen.
– Renáta Ondrejková a szlovákiai Szlováktanárok Országos Szövetségének titkára beszél a szervezet munkájáról, módszertani kiadványukról.

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Április 30., vasárnap:
– 70 éves Juraj Jakubisko, szlovák rendező.
– A lakatlan Komlós pusztát benépesítő 80 szlovák családra, a történelem megannyi jó és vérzivataros időszakára emlékeznek a városlakók Szent György napjához közeledve. Idén az újratelepítés 271. évfordulóját ünnepelték a pénteki ünnepi képviselő-testületi ülésen. A megemlékezésre a testvér települések delegációi is eljöttek. Az idei Pro Urbe Tótkomlós díját Szpisák Attila, evangélikus lelkész és Hrivnák Tünde, divattervező kapták. /ismétlés/
– Az álmok hullámokban érkeztek. Néhány hétig minden éjszaka álmodtam anyáról, és aztán néhány hónapig egyszer sem. Néhányszor úgy gondoltam, hogy az emlékeim róla már elúsztak az álmaimból. Hogy már megtisztultam tőlük, és többé nem térnek vissza. – Svetlana Žuchová szlovák író Jelenetek M életéből c. regényéről beszélünk /ismétlés/
– Nagylaki Sálasan – szlovák folklóregyüttes. Megszólaló: Jucanová Kristina /ismétlés/
– Vajdasági egyházi énekkar Credimus. Megszólaló: Medvedová Anna, az énekkar vezetője. /ismétlés/

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább