×

Román nemzetiségi műsor - 17. hét

A Román nemzetiségi műsor április 24. és április 30. közötti adásaiban.
 

Március 24, hétfő:
– Hírek, időjárás;
– Hírek a sport világából;
– Népi kalendárium – Gabriela Rusu Pasarin (Román Regionális Rádió);
– Április 20-23 között a Budapesti Román Kulturális Intézet több, a kortárs román irodalmat bemutató kulturális rendezvénnyel csatlakozott a XXIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál eseményeihez, amelyek a Román Kulturális Minisztérium által szervezett nemzeti standon zajlanak. Beszélgetés Luminița Corneanu-val, a Román Kulturális Minisztérium képviselőjével és Eunicia Triffel, a Budapesti Román Kulturális Intézet megbízott vezetőjével.
– A Temesvári Nyugati Egyetem Kiadója is csatlakozott az eseménysorozathoz. Tegnap mutatták be, a szerzők jelenlétében, A hölgyeknek van idejük… c. kötetet. 2006 és 2017 között a hét szerző (Mihaela Bucin, Oana Florea, Otilia Hedeșan, Florentina Leucuția, Nicoleta Mușat, Corina Popa és Monica Vlad) hét olyan mesélő történeteit hallgatta meg, akik a magyarországi román közösség soraiból származnak és akik az életükről, a családjaikról, a falvaikról meséltek, ezen történetek által komplex és árnyalatos képet festve közösségük emlékeiről, valamint hűen tükrözve a XXI. század eleji, közösségükben beszélt román nyelv állapotát. Beszélgetés a könyv egyik szerkesztőjével, dr. Otilia Hedesan antropológussal, aki egyben a Temesvári Nyugati Egyetem rektorhelyettese.
– Zoe Fuicu (Temesvári Rádió) „Povești de viață, viață de poveste” – bemutatjuk Valeria Berzescu népdalénekest.

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Március 25, kedd:
-Hírek, időjárás, sport
-Népi kalendárium – Gabriela Rusu Păsărin
-Április 20-23 között a Budapesti Román Kulturális Intézet több, a kortárs román irodalomat bemutató kulturális rendezvénnyel csatlakozott a XXIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál eseményeihez, amelyek a Román Kulturális Minisztérium által szervezett nemzeti standon zajlottak. Az eseménysorozathoz a Temesvári Nyugati Egyetem Kiadója is csatlakozott. A fesztivál zárónapján mutatták be, a szerzők jelenlétében, A hölgyeknek van idejük… c. kötetet. 2006 és 2017 között a hét szerző (Mihaela Bucin, Oana Florea, Otilia Hedeșan, Florentina Leucuția, Nicoleta Mușat, Corina Popa és Monica Vlad) hét olyan mesélő történeteit hallgatta meg, akik a magyarországi román közösség soraiból származnak és akik az életükről, a családjaikról, a falvaikról meséltek, ezen történetek által komplex és árnyalatos képet festve közösségük emlékeiről, valamint hűen tükrözve a XXI. század eleji, közösségükben beszélt román nyelv állapotát. Beszélgetés a könyv egyik szerkesztőjével, dr. Mihaela Bucin-nal, a SZTE román nyelv-és irodalom tanszékének vezetőjével és részletek a 2001-ben Kétegyházán rögzített interjúkból.
-Aradi és temesvári programajánló / Agneta Nica
-Ecranul nostru előzetes
-Román Regionális Rádió – Kolozsvári Stúdió/ A román kultúra, tudomány és művészet nagyjainak a bemutatása – Iuliu Hațieganu román orvos, egyetemi tanár, a Román Akadémia tagja. Az emésztőrendszer, szív- és érrendszer illetve idegrendszer patológiájával kapcsolatos kutatásai nyomán vált ismertté.
-Román Kulturális Rádió – La ceas de taină / Gabriela Rusu Păsărin dokumentumműsora – Beszélgetés Haricleea Nicolau színésszel

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Április 26., szerda:
– Oroján István kiállítása a Budapesti Román Kulturális Intézetben. Megszólaló: Oroján István képzőművész, Aurel Chiriac a kiállítás kurátora és Eunicia Trif a BRKI koordonátora.
– Szurkolók Klubja. Vendég: Bauer Ádám, Kreszta István.
– Népi kalendárium

Szerkesztő-műsorvezető: Boka Tibor

Április 27., csütörtök:
– A román nép rövid története. Neagu Djuvara, történész 100 éves. (ismétlés)
– Április 27-én történt események.
– Hajóval Szentendrére címmel kiállítás nyílt a Szentendrei Városház Galériában, Kiss Adél kortárs grafikus legfrissebb műveiből. Ezen a rendezvényen fellépett három zeneművész is, akik mindannyian Kétegyházáról származnak: Tulkán Péter, Szarka István és Fretyán Dávid. Beszél: Kiss Adél, Fretyán Istvám, Pántya Júlia.
– Heti gyulai eseményösszefoglaló
– Lapszemle
– Népi kalendárium

Szerkesztő-műsorvezető: Kreszta István

Április 28., péntek:
-Hírek, időjárás
-Hírek a sport világából
-Népi kalendárium – Gabriela Rusu Păsărin/Román Regionális Rádió
-Április 20-23 között zajlott a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. Románia standját a Román Kulturális Minisztérium a Budapesti Román Kulturális Intézettel közösen szervezte meg. Összefoglaló. /Elekes Gabriella tudósít
-Szombaton, április 22-én Románia standjánál Dan Lungu író mutatta be legutóbbi magyarra fordított kötetét, a Pont kiadónál 2016-ban megjelent Tyúkok a mennyben (Raiul găinilor) című művét. Interjú a szerzővel.
-Beszélgetés Ruzsa Zoltán méhkeréki tanárral, focidrukkerrel a falu csapatának tavaszi eredményeiről. Méhkerék szombaton Komló csapatával küzd meg.
-100 hely, amelyet érdemes felkeresni Romániában – Segesvár/Román Rádió Kolozsvári Stúdió/
– „Sarea în bucate” – Falurádió Bukarest – gasztronómiai műsor – A moldvai palacsinta

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Április 29., szombat:
– Az ortodox és a neoprotestáns egyházak programja.
– Népi kalendárium – Gabriela Rusu Pasarin/Román Regionális Rádió
– Romániai és nemzetközi évfordulónaptár
– Folklórműsor – Daniela Băcilă /Temesvári Rádió/ – Tiberiu Ceia bánáti népdalénekes portréja
– Könnyűzenei műsor – bemutatjuk Florin Chilian román folkénekest.

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Április 30., vasárnap:
-Egyházi ökumenikus műsor (szerk. Bauer Ádám)
-Népi kalendárim – Gabriela Rusu Păsărin – Román Regionális Rádió – Olténia
Vasárnapi ismétlés – részletek a héten a műsorainkban elhangzott riportokból:
-Kiss Adél grafikus kiállítása Szentendrén.
-Oroján István kiállítása a Budapesti Román Kulturális Intézetben. Megszólaló: Oroján István képzőművész, Aurel Chiriac a kiállítás kurátora és Eunicia Trif a BRKI koordonátora.
-Április 20-23 között a Budapesti Román Kulturális Intézet több, a kortárs román irodalomat bemutató kulturális rendezvénnyel csatlakozott a XXIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál eseményeihez, amelyek a Román Kulturális Minisztérium által szervezett nemzeti standon zajlottak. A Temesvári Nyugati Egyetem Kiadója is csatlakozott az eseménysorozathoz. Április 23-án mutatták be, a szerzők jelenlétében, A hölgyeknek van idejük… c. kötetet. 2006 és 2017 között a hét szerző hét olyan mesélő történeteit hallgatta meg, akik a magyarországi román közösség soraiból származnak és akik az életükről, a családjaikról, a falvaikról meséltek. Beszélgetés a könyv egyik szerkesztőjével, dr. Otilia Hedesan antropológussal, aki egyben a Temesvári Nyugati Egyetem rektorhelyettese.
-Interjú a könyv másik szerkesztőjével, dr. Mihaela Bucin-nal, a SZTE román nyelv-és irodalom tanszékének vezetőjével.

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább