×

Ukrán nemzetiségi műsor: „Titokzatos Ukrajna”

Az április 21-i adás tartalmából

Április 7-én Both Miklós zenész, zeneszerző, népzenekutató a Budapesti Ukrán Kulturális Központba látogatott, ahol előadása keretében az ukrán közösség betekintést nyerhetett a magyar művész „Titokzatos Ukrajna” címet viselő saját, az ukrán népzene világát bemutató kollekciójába, amely az etnográfus 2016-os, Ukrajna különböző szegleteiben folytatott gyűjtésének eredményeként jött létre. Az alkotói est az Ukrán Országos Önkormányzat, Az Erzsébetvárosi Ukrán Önkormányzat és a Kőbányai Ukrán Önkormányzat közös szervezésében került megrendezésre.

15 falu és több mint 400 ukrán népdal. Ez már mind a fiatal magyar zenész Both Miklós tarsolyában van. Sőt, énekli is az ukrán dalokat, nem is akár hogyan. Úgy véli, hogy Ukrajna óriási kulturális potenciálja a népzenében, és azokban a népdalénekesben rejlik, akik még őrzik a lenyűgöző autentikus balladák hagyományát. Ezt pedig semmiképpen nem szabad veszni hagyni. Ráadásul Magyarországon erről szinte semmit sem tudnak. Ezért is járja lelkesen a közép- és kelet ukrajnai falvakat és gyűjti az ukrán népdalokat. Both Miklós – kétszeres Fonogram-díjas, Budai-díjas zeneszerző, előadóművész, a Folkside, valamint a Napra együttes énekese, gitárosa és zeneszerzője, a Dal 2016 zsűritagja.
Hogy mi számított kezdő lökésnek az ukrán népzene iránti érdeklődésben, Miklós a következőképpen nyilatkozott:
„A zenekarunkkal még 2013-ban játszottunk Nyugat-Ukrajnában és a fesztiválszervező hívta fel a figyelmemet az ugyancsak fellépő közép-ukrajnai asszonyokra. Akkor hallottam életemben először ezt a fajta háromszólamú zenét, és eldöntöttem, hogy amint lehet elmegyek oda, hogy helyben is hallhassam. Poltava járásról van szó, ami körülbelül egyharmad Magyarországnyi terület. Ez volt az első expedíció és így kezdtem el ukrán népzenét gyűjteni.

Kijevben egy szakember az tanácsolta, hogy nyissam ki a térképet és nézzem meg a falvak alaprajzát. Ha a falu négyzet alakú, akkor az újépítésű, ha viszont ágas-bogas, akkor az régi falu és ott biztos énekelnek, menjek oda. Mint aztán kiderült, ez volt életem legjobb etnográfiai tanácsa, amit kaptam, hiszen ennek alapján választottam ki az első 10 falut, ahova elmentem. Utána pedig már az asszonyok is eligazítottak, hogy merre találok olyanokat, akik még énekelnek régi dalokat.

Ukrajnában azt lehet látni, hogy nem eltűnt a népi kultúra, bár a szovjet birodalmi gépezet hatott rá – hasonlóan, mint Magyarországon a magyar nóta, ami az egységesítést szolgálta – hanem „kétnyelvűvé vált”. Tehát amikor az asszonyokhoz leül az ember Ukrajnában, akkor önmaguktól azonnal szovjet stílusú dalokat énekelnek. De, ha azt kérdezzük tőlük, hogy tudnak-e olyat énekelni, amilyet a nagyszülők, vagy a dédszülők énekeltek, akkor azonnal vált az agyuk, és teljesen más zenei gondolatra és szövegvilágra épülő dalokat énekelnek készségszinten úgy, hogy az egészen megdöbbentő.

Ezt igazából nehéz szavakba önteni, mert olyan színvonalon és úgy szól az a zene, amihez foghatót nehéz találni. Ezért is a döbbenet, és a következő gondolat pedig már az, hogy miért is nem tudunk mi erről az országról többet?

A másik, ami miatt megdöbbentő, hogy egy teljesen más zenei gondolat, valamint a kettő- illetve háromszólamúság és, hogy mai napig vannak olyan előadók, akik elképesztően magas színvonalon énekelnek. Azaz a díszítéseik, a hangszínük, az összegyakorlás – az, hogy 60 éve együtt énekelnek – valami olyan dolgot produkál, ami egészen unikális. És ez igazából egy utolsó pillanat ilyen dolgokat látni.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Ide kattintva hallgathatja online>>>
Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább