×

Srpski ekran: Régi mesterségek tudói

Az április 25-i adás tartalmából
 

– Sándorovits László, a székesfehérvári szerb önkormányzat és egyházközség elnöke, aki idén megkapta a Szerb Országos Önkormányzat Sava Tekelija díját (miniportré)
(Habár a szerbek száma az utóbbi száz évben jelentősen csökkent, a manapság kis közösség tagjainak tevékenysége még mindig irigylésre méltó. A városban a szerb szellemi és kulturális örökség megmaradásáért a legnagyobb elismerést kiérdemlő egyik személy a házigazdánk, Sándorovits László…)
– Két jóbarátnál, régi mesterségek tudóinál, Milorad Šiškovićnál és Ljubin Balatinacnál jártunk Hercegszántón…
(Hercegszántó falu, egy dombháton állva, nem messze az anyaország határától, sokak emlékében, akiknek az előző évszázadban alkalmuk volt ellátogatni erre a településre, úgy marad meg, mint vendégszerető, vígasságra és mókára mindig hajlandó nép lakóhelye. A helyiek ilyen tulajdonságainak köszönhetően itt mindig messze földön híres bálokat, a legvidámabb lakodalmakat és ünnepségeket tartották. A barátkozásnak és mókázásnak se vége, se hossza nem volt. A falu központja, a legendás Mijana és Cuki környékén, munkanapon is tele volt emberekkel, akik napi munkájuk közben betértek egy pohár frissítőre, és néhány jó szóra az ismerősökkel. Így volt ez valaha. Újabban a falu elnéptelenedett. Csak egy-két lakodalom maradt, és egy-egy bál a nosztalgiázók kedvéért. A régi idők szelleme egyedül a legöregebb helybéliekben él, akik a társaság iránti ősi szükségletüket az elmúlt évtizedekben sem vesztették el…)

Tartsanak velünk április 25-én, kedden 7:20-tól a Dunán!
Ismétlés április 25-én, kedden 15 órától a Duna World-ön!

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább