Egyéb

Egy hazában: Közeledik az I. Országos Horvát Tambura Fesztivál

Az április 23-i adás tartalmából
 

– A hazai szerb szervezetek számára hirdetett pályázatot a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ. A kedden zárult pályázat támogatási céljairól Gyurity Milán, a Központ igazgatója számolt be műsorunknak.

– Mind a női, mind a férfi kategóriában a budapesti Nikolá Teszlá Szerb Gimnázium tanulói győztek a Pécsett rendezett Diákolimpián, ahol 19 férfi és 15 női csapat mérettette meg magát. Lásztity Jovánka igazgatót, aki maga is kosarazott valaha, Mándity Predrág kérdezte.

– A kormány 535 millió forinttal támogatja a szentgotthárdi Nagyboldogasszony-plébániatemplom felújítását. Április 29-én rendezi az Országos Szlovák Önkormányzat intézménye, a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete hagyományos országos konferenciáját, melyre a szlovák tájházak, néprajzi gyűjtemények vezetőit várják. A Budapesti Román Kulturális Intézet több, a kortárs román irodalmat bemutató kulturális rendezvénnyel csatlakozott a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál eseményeihez.Az Örmény Genocidium Emléknapja alkalmából megemlékezést tart az Országos Örmény Önkormányzat és a hazai örmény közösség április 24-én, Budapesten. Csütörtökön, a budapesti Litea könyvesboltban mutatták be Naregi Szent Gergely A bánat könyve, Beszélgetés a szív mélyéből Istennel – Óörmény imádságok című kötetet. Fehérvasárnapi ünnepet tartanak ma a horvátok Pécsudvardon.

– Német gyökerű, húsvéthétfői vigasságot tartottak a hét elején a bólyi pincefaluban. Az Emmanusz-járás több mint 100 évre visszanyúló, eredendően bólyi német népszokás, amely felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére is. Zsoldos László még az előkészületek idején tért be Sebestyén Zoltán pincéjébe.

– A Tótkomlósiak Baráti Köre szervezésében nemrégiben Budapesten is bemutatták a Rendhagyó komlósi tájszótár bővített kiadását. A több mint 6000 magyar és szlovák szót, szókapcsolatot tartalmazó kiadványt Szegeden, a Nemzetiségek házában is megismerhette a közönség, itt beszélgetett a szerzővel, id. Szincsok Györggyel Makai Ildikó.

– A Békéscsabai Román Nemzetiségi Önkormányzat pénteken rendezi az országos román mesemondó versenyt, amelyet az idén már „Grósz György” Mesemondó Verseny néven hirdettek meg. Több cikluson keresztül Grósz György volt a román önkormányzat elnöke és, a 90-es évek elején, az ő kezdeményezésére kezdték el megrendezni a megmérettetést. Bauer Ádám összeállítása.

– Húsvét előtt rendezték országos borversenyüket a magyarországi németek Mecseknádasdon. Több mint 640 borminta érkezett az ország összes borrégiójából. Soltvadkert, Mecseknádasd és Villány bizonyult a legjobbnak idén, oda kerültek a magyarországi németek legjobb borait díjazó serlegek. Hetényi János, a Borbarát egyesület vezetője értékelte a versenyt Arnold Krisztina mikrofonja előtt.

– A Magyarországi Horvátok Kulturális, Képzési és Szabadidő Központja szervezésében május 13-án tartják az I. Országos Horvát Tamburafesztivált. Az első részben 6 magyarországi horvát tamburazenekar 10 perces zenei blokkban mutatja be régiója zenei örökségét. Az est második részében a tamburazene kedvelőit a műfaj egyik legendás alakja szórakoztatja. A részletekről Balatinácz Renáta a Központ vezetőjét, egyben a Vizin Zenekar vezetőjét Vízvári Zoltánt kérdezte.

– Jubileumi koncerttel ünnepelte fennállásának 5. évfordulóját a battonyai Szuferini Kulturális Egyesület. Az ünnepi műsorban a hazai néptáncosok és kórus tagjai mellett felléptek a deszki és aradi folklóristák is. A koncert befejezése után Körömi Melindával, az Egyesület egyik művészeti vezetőjével illetve Bessenyeiné Tompán Magdolnával, az énekkar vezetőjével Mándity Predrág beszélgetett.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – április 23., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább