Szlovák nemzetiségi műsor - 16. hét

A Szlovák nemzetiségi műsor április 17. és április 23. közötti adásaiban.
 

Április 17., hétfő:
– A húsvét név eredetéről, a húsvét időpontjáról, a keresztény és népi szokásokról, hagyományokról, a különböző húsvéti szimbolikákról. Mit jelképez a húsvéti tojás, bárány? Milyen nyugati és keleti szokások vannak manapság húsvét hétfőn?
– Évfordulónaptár
– 1919-ben ezen a napon hunyt el Mednyánszky László festő és grafikus. Vladimír Štric szlovák filmrendező készített a Trencsén vármegyében született mesterről 2006-ban dokumentumfilmet, melyet Magyarországon is bemutattak. A szegedi vetítésen akkor Hruboňová Iveta járt.
– A Selmecbányához közeli Szentantalon egy gyönyörű kastély található. Négy bejárata, 7 árkádja, 12 kéménye, 52 szobája és 365 ablaka van. Állandó és időszaki kiállításokkal várja egész évben a látogatókat. Egy helyi idegenvezető segítségével hívjuk Önöket egy ottani sétára.
– Joža Toucová Mettlerová: A nyusziról, akit Kubkonak hívnak. Szlovákia legendás színésznője Zuzana Kronerová adja elő. Kronerová ma ünnepli születésnapját.

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Április 18., kedd:
-Mészáros Ondrej – a Pozsonyi Komensky Egyetem Filozófia Tanszékének professzora, fontos szerepet játszik a magyar és a szlovák filozófia kapcsolatainak megerősítésében (pl. a Magyar Filozófiai Szemle illetve a Filozofia szlovák, illetve magyar különszámainak kezdeményezése és szerkesztése). Ugyanakkor a szlovák filozófiai szakma számára megírta a magyar filozófia történetének összefoglalóját. Mészáros Ondrej a magyar filozófiatörténészek legkiválóbb szlovákiai képviselője, és ezt Magyarország a Szent-Györgyi Albert-díjjal, erdélyi, magyarországi, szlovákiai folyóiratok szerkesztőbizottsági tagsággal, a Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság pedig választmányi tagsággal értékelte. Mészáros Ondrejjel a szlovák – magyar filozófiai viszonyokról beszélgetünk…
-színek szerepe a gyógyászatban és szimbolikus jelentősége mindennapi életben….megszólalók: Olga Danglová – SZTA etnológusa, Susková Tatiana
-amikor haljük bizonyos helyrazi neveket, nem gondolunk arra, hogy nem biztos, hogy így ismeri azt a helyet mindenki… Hydronymia Europea – kutatás résztvevői: Hlatky Juraj, Závodnym Ondrej – Nagyszombati Egyetem tanárai…ARCHÍV

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Április 19., szerda:
– Női magazin /ismétlés/
– Április 20-án kezdődik a 24. Könyvfesztivál Budapesten.
– Sámsonháza Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatának tevékenysége; szlovák tájház és istentisztelet. Megszólaló: Bajnokné Képes Gyöngyi, a falu polgármestere.
– 1969-ben született Uršuľa Kovalyk a kassai underground jelentős alakja, szociális gondozó. Jelenleg Pozsonyban él. Több irodalmi díjat nyert. Eddig két elbeszélő kötete jelent meg az Aspekt Kiadónál, a Neverné ženy neznášajú vajíčka, valamint a Travesty šou, amely 2006-ban magyarul is napvilágot látott. A tavalyi Könyvfesztiválra A hűtlen nők utálják a tojást kötetével érkezett. Megszólaló: Ursula Kovalyk, írónő /ismétlés/

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Április 20., csütörtök:
– Hírek, nemzetiségi információk, aktuális felhívások
– Irodalmi sorozat – Monika Kompaníková szlovák író műveiről.
– Ma kezdődik a 24. Nemzetközi könyvfesztivál Budapesten, melynek díszvendégei idén a V4-es országok írói. Ebből az alkalomból beszélgetünk a K4 projektről Garajszki Margit műfordítóval és Hubert Klimko-Dobrzaniecky lengyel íróval a Magány c. regényéről, mely négy nyelven olvasható.
– A második hírösszefoglalót követően Tótkomlós volt alpolgármesterével, a Pro Urbe–díjas id. Szincsok György professzorral hallhatnak beszélgetést a Rendhagyó memoár c. könyvéről. Az idei “Pro Urbe” kitüntetéseket holnap adják át a Város napja alkalmából Tótkomlóson.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Április 22., szombat:
– A Föld napja
– Vallási műsor
– Nemzetiségi hírek, programajánló, aktuális felhívások
– Összeállítás a 19. Nemzetközi könyvfesztiválról, szlovák kiadók újdonságai
– A pozsonyi kifli története, receptje, híres cukrászmesterek mesélnek a diós és mákos finomságokról.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Olvasson tovább